Svet 7.12.2018 5:30

Zbirka Modrega jezdeca bo digitalizirana

München, 7. decembra - V münchenskem muzeju Lenbachhaus so se odločili, da bodo svojo znano zbirko del ekspresionistične umetniške skupine Modri jezdec postopoma digitalizirali. Trenutno je na spletu na ogled približno 1000 del, še 35.000 pa jih čaka na digitalno obdelavo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Muzej po lastnih navedbah poseduje največjo zbirko Modrega jezdeca na svetu. Med drugim na digitalizacijo čakajo tudi fotografije in pisma. Številni obiskovalci kljub vsemu prisegajo na analogno izkušnjo.

V muzeju obiskovalce vabijo tudi z drugimi zbirkami, velik poudarek je na 19. stoletju. Direktor muzeja pričakuje, da bodo v prihodnjem letu našteli kar 350.000 obiskovalcev.

Skupina Modri jezdec je bila aktivna med letoma 1911 in 1914. Umetniki so s svojim načinom življenja in dela, s svojim slikovnim jezikom in kritično držo do tradicionalnega slikarstva osnovali gibanje, ki je postalo poznano kot ekspresionizem in ki velja za eno najpomembnejših umetnostnih smeri na začetku 20. stoletja.