Slovenija 8.12.2018 9:00

V Mariboru ob svetovnem dnevu zborovstva koncert v spomin Oskarju Devu

Maribor, 8. decembra - V mariborski Dvorani Union bodo danes obeležili svetovni dan zborovstva s koncertom, posvečenim 150. obletnici rojstva skladatelja in zborovodje Oskarja Deva. Njegova dela bodo predstavili pevski zbori iz Maribora in okolice.

Ajdovščina. Koncert, petje, pevski zbor. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ajdovščina.
Koncert, petje, pevski zbor.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Na koncertu, ki se prične ob 19. uri, bodo z Devovim programom nastopili Moški pevski zbor KD Slava Klavora, Mešani pevski zbor KUD Hoče, Moški pevski zbor KUD Pošta, Mešani pevski zbor KUD CODA in Ženski pevski zbor KD Glasbene matice Maribor.

Oskar Dev (1868 - 1932), rojen v Planini na Notranjskem, je zložil več zborovskih del za moško in mešano zasedbo in samospevov s spremljavo klavirja. Leta 1919 je ustanovil mariborsko Glasbeno matico ter bil od začetka tudi njen predsednik in zborovodja.

Kot pojasnjuje vodja mariborske izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) Matija Varl, je Dev prišel v Maribor leta 1918 kot sodnik, "a se je vedelo, da je ključna pridobitev za kulturno življenje mesta, kar je pokazal že v Postojni, Škofji Loki, Kranju in drugod".

"Bil je nosilec ustanavljanja mariborske Glasbene matice, ki je takoj prevzela vodilno vlogo v glasbenem dogajanju. Seveda se je Dev izkazal tudi po umetniški plati, kot zborovodja ter skladatelj. Njegove skladbe in priredbe so zborom blizu in jih zelo radi prepevajo. Bil je med najaktivnejšimi zbiratelji ljudskih napevov, posebej na Koroškem jih je zbral okoli 400 in priljubljenost tega melosa pri Slovencih je v dobršni meri posledica njegovih priredb," je navedel Varl.

Svetovni dan zborovskega petja je projekt, ki ga je na predlog Alberta Graua leta 1990 začelo Mednarodno združenje za zborovsko glasbo.

"V Sloveniji je zborovsko petje zelo priljubljeno in razširjeno, morda pa se ne zavedamo dovolj, kaj vse nam daje v osebni rasti in v medsebojni povezanosti. Svet ve, da smo v tej umetnosti odlični, zato bo leta 2021 pri nas največje mednarodno zborovsko srečanje Evropa Cantat. Čudno je, da pa v pričakovanju te izjemne uveljavitve Slovenije, naši - tudi najboljši - pevski zbori doživljajo občutno poslabšanje pogojev svojega delovanja, kar je treba spremeniti," je še opozoril Varl.