Svet 7.12.2018 13:30

Evropska muzejska nagrada 2019 za Muzej komunikacij v švicarskem Bernu

Pariz, 7. decembra - Muzejsko nagrado Sveta Evrope za leto 2019 prejme Muzej komunikacij v švicarskem Bernu, so danes sklenili na zasedanju odbora za kulturo parlamentarne skupščine Sveta Evrope v Parizu. Po besedah člana odbora Nina Goguadze je Muzej komunikacij zelo interaktiven, multisenzoričen, participatoren, dostopen, igriv, odprt in demokratičen muzej.

Je tudi laboratorij za socialno interakcijo, odnose in procese. Na kreativen in odprt način naslavlja aktualne teme, povezane s komunikacijo danes, kot so vrednost resnice, vpliv laži, zasebnost, razumevanje in nesporazumi ter komunikacija v kulturno raznoliki družbi.

Poleg tega so v muzeju razvili inovativno shemo komunikatorjev, usposobljenih, da olajšajo interakcijo z obiskovalci, se z njimi spustijo v pogovor in raziskovanje idej. Rezultati te interakcije so zbrani v različnih formatih - zapisih, avdio in video posnetkih, ki jih nato uporabijo za nove aktivnosti. Kot je še povedal Goguadze, muzej izstopa po tem, kako obiskovalce spodbudi h kritičnemu odzivu na sodobni svet.

Svet Evrope muzejsko nagrado od leta 1977 podeljuje muzejem, ki po njegovem mnenju pomembno prispevajo k razumevajo evropske kulturne dediščine. Nagrajeni muzej dobi bronasti kipec španskega umetnika Joana Miroja, ki ga nato hrani eno leto, ter diplomo.

Med dosedanjimi dobitniki nagrade so sarajevski Muzej otroštva med vojno, Evropski center solidarnosti v poljskem Gdansku, Muzej evropske in sredozemske civilizacije v francoskem Marseilleu in Muzej mesta Liverpool.