Svet 9.12.2018 6:00

V Madridu razstava Banksyjevih del brez njegove privolitve

Madrid, 9. decembra - V madridskem centru Ifema so v četrtek odprli razstavo Banksyjevih del, naslovljeno Genij ali vandal? Razstava, ki je priljubljeni anonimni umetnik ne odobrava zaradi komercialne naravnanosti, je bila pred tem že na ogled v Moskvi in Sankt Peterburgu. Pritegnila je pol milijona obiskovalcev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kranj. Razstava grafik grafitov umetnika Banksyja. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Kranj.
Razstava grafik grafitov umetnika Banksyja.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kustos razstave Aleksander Načkebija si je Banksyjeva dela za postavitev, ki bo v Madridu na ogled do 10. marca 2019, izposodil od zasebnih zbirateljev. Umetnika je označil za fenomen in enega najbolj briljantnih in pomembnih avtorjev naše dobe.

Banksy ima do razstavljanja svojih del samosvoj pristop. Že avgusta se je glede postavitve razstave v Moskvi oglasil preko svojega Instagrama, na katerem beleži 5,1 milijona sledilcev. Zgrozil se je, da vstopnina za razstavo znaša 22 evrov in zapisal: "Rad bi, da bi se mi to zdelo smešno. Kaj je nasprotje LOL?"

Na opazko, da gre vendarle za njegovo razstavo, pa je umetnik odgovoril: "...ne vem, če sem pravi naslov za pritožbe na posameznike, ki razobešajo slike brez dovoljenja." Umetnik sicer na svoji strani oboževalce opozarja na tovrstne postavitve, ki so organizirane brez njegove privolitve.

Kljub priljubljenosti Banksy ohranja anonimnost. Vse, kar je o njem znano, je, da je Britanec, rojen v Bristolu. Nihče mu ne more odreči izjemnega talenta za samopromocijo. Njegova dela so po pisanju AFP ocenjena v milijonih funtov.

Med zadnjimi najudarnejšimi Banksyjevimi akcijami je bila oktobrska dražba njegove slike Deklica z balonom pri londonski avkcijski hiši Sotheby's. Trenutek za tem, ko je bilo delo prodano za dober milijon funtov, se je v okviru slike sprožil mehanizem in polovica umetnine je bila razrezana na trakove. Kljub dogodku je bil postopek prodaje izpeljan do konca in mnogi menijo, da je sedaj še vrednejše, kot je bilo pred umetnikovo gverilsko akcijo.