Svet 10.12.2018 5:30

V Ermitažu velika retrospektiva Piera della Francesce

Sankt Peterburg, 10. decembra - V ruskem muzeju Ermitaž je na ogled prva velika retrospektivna razstava del priznanega italijanskega slikarja Piera della Francesce (1416-1492) v tej državi. Razstava po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa združuje največ umetnikovih del doslej, ob katerih bodo na ogled štirje podpisani rokopisi, tudi sloviti De prospettiva pingendi.

Rusija, Sankt Peterburg. Znameniti muzejski kompleks Ermitaž. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Rusija, Sankt Peterburg.
Znameniti muzejski kompleks Ermitaž.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Razstava Monarh slikarstva, ki jo je kurirala Tatjana Kustodjeva, vključuje slike in freske iz šestih italijanskih muzejev in petih priznanih razstavišč iz drugih držav. Med njimi so upodobitve svetnikov Ludvika, Julijana in Mihaela, pariški Louvre je za postavitev posodil Portret Sigismonda Malateste, madridski Thyssen-Bornemisza pa Portret mladeniča.

Direktor Ermitaža Mihail Pjotrovski je ob razstavi, ki so jo postavili ob 254-letnici muzeja, Della Francesco označil za "titana med titani", saj med italijanskimi renesančnimi umetniki zaseda zelo pomembno mesto, njegova dela pa so "redki dragulji". Kot je dejal, vsako njegovo delo predstavlja duhovno zmago, hkrati pa je tudi rezultat znanstvenih dognanj, o čemer pričajo tudi njegovi razstavljeni zapisi. Pjotrovski je postavitev označil za "razstavo stoletja". Na ogled bo do 10. marca 2019.

Piero della Francesca je bil rojen leta 1416 v tedanji florentinski republiki, najverjetneje v kraju Borgo San Sepolcro. Zanesljivih podatkov o njegovem življenju je malo, znano pa je, da se je učil latinščine in književnosti. Bil je glavni predstavnik umbrijske šole quattrocenta, znan po trdnih in skrbno pretehtanih kompozicijah in za tisti čas že izpolnjeni perspektivi. Uporabljal je svetle, razmeroma hladne barve, njegove figure pa imajo jasno izražene značaje, navaja Veliki svetovni biografski leksikon.