Svet 11.12.2018 9:19

V Srbiji projekcije slovenskega filma

Beograd, 11. decembra - V Beogradu, Pančevu, Nišu, Vršacu in Novem Sadu bodo od danes do petka potekali Dnevi slovenskega filma. V Jugoslovanski kinoteki v Beogradu jih bo odprl film Cankar Amirja Muratovića. Pred tem bosta na ogled retrospektiva filmov prvega slovenskega režiserja Karola Grossmanna in prvi slovenski umetniški film Na svoji zemlji Franceta Štiglica.

Pred uradnim odprtjem Dnevov slovenskega filma v Srbiji si bo občinstvo lahko ogledalo Grossmannove filme Odhod z maše v Ljutomeru (1905), Sejem v Ljutomeru (1905) in Na domačem vrtu (1906), predvajali pa bodo tudi digitalno restavrirano različico prvega slovenskega zvočnega celovečernega igranega filma Na svoji zemlji (1948). To bo prva projekcija obnovljenega filma v tujini, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC), ki je omogočil restavracijo.

Sledilo bo odprtje razstave, posvečene mojstru filmske fotografije Ivanu Belcu, ki je bil pomočnik direktorja fotografije in nastopajoči v Štigličevem filmu. Razstavo je pripravila Metka Dariš, vodja muzejskega oddelka Slovenske kinoteke.

V okviru Dnevov slovenskega filma bodo sicer obiskovalci lahko videli še celovečerne igrane filme Rudar režiserke Hanne Slak, Pojdi z mano režiserja Igorja Šterka in Prebujanja režiserja Petra Bratuše, dokumentarne filme Koliko se ljubiš? režiserke Nine Blažin, Fantek in Baba režiserja Rudija Urana, Odraščanje režiserjev Siniše Gačića in Dominika Menceja in Govori glasneje režiserke Alme Lapanje ter kratke filme Nedeljsko jutro režiserja Martina Turka, Fundamenti režiserja Petra Cerovška, Versopolis režiserja Jana Cvitkoviča, Nenad režiserke Julije Molina, Tunel režiserja Gregorja Andolška in Rojen za umret režiserja Matjaža Žbontarja.

Kot uvod pa so od 6. do 8. decembra v Domu kulture Studentski grad že predvajali dokumentarna filma Tribuna: Veseli upor režiserja Janeza Burgerja in Sine legibus po poteh 1976 režiserke Milene Olip ter kratke filme Musca Domestica režiserja Arona Horvata, Vrzel režiserke Ane Trebše, Candidate 235 režiserja Roka Mlinarja, Čevljarna režiserja Antona Martina Emeršiča in Poslednji dan Rudolfa Nietscheja režiserja Blaža Kutina, so sporočili s SFC.

Dnevi slovenskega filma potekajo v organizaciji Društva Slovencev v Beogradu - Društvo Sava pod pokroviteljstvom ministrstva kulture in informiranja Republike Srbije, urada RS za Slovence v zamejstvu in tujini, slovenskega ministrstva za zunanje zadeve, Nacionalnega sveta slovenske nacionalne manjšine, SFC, Filmskega centra Srbije, Jugoslovanske kinoteke in Slovenske kinoteke.

Predstavitve slovenskega filma so letos že bile v Sarajevu, Sombotelu, Pulju in Osijeku, Budimpešti, Rigi, v Minsku, Moskvi ter v Berlinu.