Svet 12.12.2018 5:30

Nova pinakoteka v Münchnu bo zaradi prenove konec leta zaprla vrata

München, 12. decembra - Nova pinakoteka v Münchnu bo 31. decembra zaradi prenove zaprla vrata za obiskovalce. Od 17. decembra do zaprtja bo vstop v razstavišče, kjer med drugim hranijo dela Vincenta van Gogha, Gustava Klimta in Casparja Davida Friedricha, prost. Po prenovi pa naj bi pinakoteka vrata predvidoma ponovno odprla leta 2025.

Koliko bo stala celovita prenova, po pisanju nemške tiskovne agencije dpa zaenkrat ni znano. Prihodnje leto mora odločitev o tem sprejeti še deželni zbor.

Bodo pa ljubitelji umetnosti najpomembnejša dela iz Nove pinakoteke, ki se posveča predvsem umetnosti 19. stoletja, lahko v času prenove videli v nekaterih drugih razstaviščih. Od pomladi bo izbor na ogled v prostorih Zbirke Schack, nekaj slik in drugih umetnin bo poleti na ogled v vzhodnem krilu Stare pinakoteke, pozneje bodo sledile razstave še po nekaterih drugih galerijah.

Novo pinakoteko, ki so jo zgradili po načrtih arhitekta Alexandra von Brance, so odprli leta 1981. Trenutno je v zelo slabem stanju, v primeru močnega dežja zamaka streha, pa tudi klimatske in druge naprave so zastarele. Poleg tega so v njenih zidovih zdravju škodljivi materiali, kot je azbest, še piše dpa.