Slovenija 14.12.2018 9:06

V ajdovski Pilonovi galeriji na ogled fotografije Andreja Perka

Ajdovščina, 14. decembra - V Pilonovi galeriji v Ajdovščini bodo ob 19. uri odprli razstavo domačega fotografa Andreja Perka Mi hočemo živeti..., s katero se pridružujejo obeležitvi stote obletnice konca prve svetovne vojne. Podlaga razstavi je zvočni zapis odlomkov iz vojnega dnevnika Franceta Koblarja, ki je nastal v produkciji Loškega muzeja Škofja Loka.

Ajdovščina. Pilonova galerija. Foto: Marko Cencič/STA Arhiv STA

Ajdovščina.
Pilonova galerija.
Foto: Marko Cencič/STA
Arhiv STA

Naslov razstavi Mi hočemo živeti... je povzet po enem od zapisov iz vojnega dnevnika, ki ga je kot vojak med prvo svetovno vojno zabeležil literarni zgodovinar France Koblar. Presunljivi Koblarjevi zapisi, ki sta jih skupaj z ženo Andrejo, Koblarjevo vnukinjo, transkribirala ter izbrane objavila v knjigi, so bili tudi izhodišče tokratnemu projektu Andreja Perka, so sporočili iz ajdovske galerije.

Kot fotograf zgodb je Perko s fotoaparatom sledil prizoriščem vzhodne in soške fronte ter v fotografiji interpretiral svoja občutja ob izpovedih mladeniča. Skozi vsebinsko in likovno dognana poglavja serije je fotograf tako pred nas razgrnil eno samo zgodbo, ki jo brezobzirno narekuje vojna - o razosebitvi posameznika ter o končnem razčlovečenju v smrti.

Pripoved je Perko ustvarjal izhajajoč iz prepričanja, da "fotografija vsrkava tisto, kar se je z objektom na njej nekoč dogajalo", torej da absorbira atmosfero in energijo iz ostalin prostora in preteklega dogajanja. Morebiti tako, kot so preživeli, ki so se vrnili s polj smrti in iz jarkov groze, težo doživljanja skozi čas prenašali s seboj in jo na ta način za večno vtisnili v eter spomina.

V izbiri črno-bele analogne tehnike z intenzivnim kontrastiranjem se Perko kaže kot klasični fotograf, zvest likovnemu aspektu piktorializma, a brez njegovih odvečnih poudarkov.

Dvojezično publikacijo v slovenskem in angleškem jeziku, nastalo ob razstavi, je oblikoval Miran Kordež, spremlja pa jo besedilo kustosinje Tanje Cigoj. Med razstavo bo v galeriji na prodaj tudi knjiga Andreja Perka Mi hočemo živeti... .

Fotograf Andrej Perko, ki živi in dela v Vipavskem Križu, je bil rojen leta 1946 v Ljubljani. Ukvarja se predvsem s črno-belo, običajno analogno fotografijo in starimi foto-grafičnimi tehnikami. Pogosto predstavlja na osebnih in skupinskih razstavah doma in v tujini.

Razstava bo na ogled do 20. januarja prihodnjega leta.