Svet 13.12.2018 6:00

V Braziliji zaradi krize na knjižnem trgu pozvali k božičnemu nakupu knjig

Brasilia, 13. decembra - V Braziliji so zaradi slabih razmer na knjižnem trgu pozvali bralce k božičnemu nakupu knjig, da bi na ta način pripomogli k preživetju sektorja. "To so temni časi za knjigo v Braziliji," je po poročanju britanskega Guardiana opozoril eden vodilnih založnikov v državi.

Južna Afrika, Johannesburg. Knjižnica, knjige. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Južna Afrika, Johannesburg.
Knjižnica, knjige.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Na temne čase je opozoril potem, ko je kriza v dveh največjih knjigotrških verigah mnoge pustila v zaskrbljenosti, da bi marsikatero mesto v državi lahko ostalo brez knjigarne.

Po razglasitvi zaprtja 20 prodajaln v oktobru je knjižna veriga Saraiva konec novembra objavila, da je vložila prošnjo za stečaj, pri čemer je kot razlog navedla krizo na založniškem trgu, združeno s stalnim upadanjem cene knjig in naraščajočo inflacijo. Konkurenčna veriga Cultura je prav tako pripravila načrt reorganizacije, da bi se izognila bankrotu jeseni letos.

Brazilija je po poročanju Guardiana sredi najhujše recesije, oktobra pa so izvolili skrajno desničarskega populista Jairja Bolsonara za novega predsednika, kar seje strah v kulturni skupnosti države.

V "ljubezenskem pismu knjigi", ki se je močno razširilo, je soustanovitelj družbe Companhia das Letras Luiz Schwarcz pojasnil trenutno stanje na brazilskem knjižnem trgu in pozval bralce, naj za božič kupijo knjige, da bodo sektorju pomagali preživeti.

"Še vedno ni mogoče napovedati celotnega obsega posledic te krize, vendar so kljub temu že grozljive... Tukaj je veliko mest na tem, da ostanejo brez ene same knjigarne, in založniki se zdaj soočajo z izzivom, da bi s svojimi knjigami dosegli bralce, in z izgubo," je zapisal Schwarcz, ki je na Londonskem knjižnem sejmu leta 2017 dobil nagrado za življenjsko delo.

Kot je dodal, brazilske založbe že izdajajo manj naslovov, počasne prodajalce izpuščajo iz svojih neposrednih načrtov in odpuščajo zaposlene. S podjetjema Cultura in Saraiva v stečaju so zaprli več deset trgovin, odpustili na stotine prodajalcev knjig, prihodki založnikov pa so se zmanjšali za 40 odstotkov ali več, zaradi česar je nastala "velikanska luknja, ki grozi, da se bo založniški trg v Braziliji pogreznil".

Kot odgovor na pismo je po družabnih omrežjih zaokrožil zapis #DeLivrosDePresente (darilne knjige), brazilski pisatelj Paulo Scott pa je za Guardian povedal, da kriza negativno vpliva na življenje pisateljev: "Izdaje knjig se prelagajo, prodaja knjig ne pride do njih, založniki so precej bolj previdni pri tem, kaj bodo izdali."

Vseeno upa, da se bodo razmere izboljšale. Po Scottovih besedah nastajajo majhni založniki in majhne knjigarne, ki jih vodijo mladi idealisti. Prihodnost knjige bo v Braziliji po njegovem mnenju precej odvisna od tistih, ki branje dojemajo kot strast.