Slovenija 13.12.2018 9:30

Galerija Miklova hiša predstavlja samosvoj slikarski svet Metke Krašovec

Ribnica, 13. decembra - Dela letos preminule slikarke Metke Krašovec je moč najti v več zbirkah, tako javnih kot zasebnih. Del svojega opusa je zapustila Narodni galeriji, nekaj njenih monumentalnih del hrani tudi Likovna zbirka Riko. Te ter še nekaj drugih bodo od danes do 3. februarja na ogled v Galeriji Miklova hiša.

Ljubljana,. Slikarka Metka Krašovec. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana,.
Slikarka Metka Krašovec.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je za STA pojasnila umetnostna zgodovinarka Polona Lovšin, ki bdi nad Likovno zbirko Riko, bo razstava zajela skoraj celoten umetničin ustvarjalni opus, od rdečih slik do neoklasicističnih podob obrazov do angelskih figur v mediteranskih pokrajinah.

"Rikova zbirka zastopa vse ključne ustvarjalne faze, na razstavi pa bodo prisotna tudi posamezna dela iz nam sorodnih in pomembnih javnih in korporativnih zbirk, s katerim se tako ali drugače navezujemo, povezujemo in sodelujemo," je zapisala.

Nabor umetničinih del iz Likovne zbirke Riko bodo dopolnile posamezne slike iz likovne zbirke IEDC - Poslovne šole Bled, Galerije Miklova hiša in Narodne galerije, zaokrožil pa ga bo portret Metke Krašovec, ki ga je leta 1973 naslikal Gabrijel Stupica. "Z njim razstava presega pregledni značaj njenega ustvarjanja; želi biti namreč posvetilo umetnici in njeni umetniški drži," je dejala Polona Lovšin.

Metka Krašovec je po njenem prepričanju "nesporna ikona slovenskega slikarstva, nespregledljiva v kakršnem koli pregledu umetnosti". "In zagotovo se bo njen opus mislil še naprej, znova odkrival in prespraševal njene pozicije in pomene v različnih kontekstih. Nenazadnje, ustvarila je res poseben in neizmerno samosvoj slikarski svet," je dodala.

Na vprašanje, kaj je bistvo njenega ustvarjanja, pa je odgovorila: "Izza vseh ikonografskih motivov in vsebin se zdi, kot da se njene podobe raztezajo med tisto nadstvarno tišino in metafizično prisotnostjo. Zdi se, kot da je neprestano zasledovala tak izraz."

Slikarka Metka Krašovec se je 24. aprila poslovila v 77. letu starosti. Ustvarjala je risbe, slike, grafike in scenografije, njena dela so bila razstavljena na skoraj 500 samostojnih in skupinskih razstavah in objavljena tudi v knjigah. Prejela je številne nagrade, poleg lanske Prešernove nagrade za življenjsko delo še malo Prešernovo in Jakopičevo.