Svet 15.12.2018 6:00

Pred 90 leti se je rodil navdušenec nad dunajsko secesijo Hundertwasser

Dunaj, 15. decembra - Na današnji dan pred 90 leti se je rodil avstrijski slikar, arhitekt in grafik Friedensreich Hundertwasser. Umetnik s pravim imenom Friedrich Stowasser se je navduševal nad dunajsko secesijo, iz tega pa razvil lasten slog, ki ga med njegovimi slikarsko-arhitekturnimi projekti predstavlja prepoznavna Hundertwasserjeva hiša na Dunaju.

Hundertwasser (1928-2000) je presenečal z nekonvencionalno arhitekturo in s številnimi protestnimi akcijami. Zavzemal se je za življenje v sozvočju z naravo in imel pomemben vpliv pri nastanku okoljevarstvenega gibanja v Avstriji.

Rodil se je na Dunaju, kjer je študiral na umetniški akademiji, najbolj pa sta nanj vplivala Gustav Klimt in Egon Schiele, ki sta simpatizirala z mladimi umetniki, ki so na prehodu med 19. in 20. stoletjem iskali nove načine umetniškega izražanja. Ker so jih tradicionalisti zavračali, so konec 19. stoletja ustanovili gibanje Dunajska secesija.

Hundertwasser je svoj slikarski slog - poetično in barvito izražanje razpoloženja v labirintnih kompozicijah, v katerih je precej zlatega in srebrnega tona - povzel po dekorativnosti secesije. Umetniško ustvarjanje je skušal z načinom življenja združiti v celoto. Veliko je potoval in se v kasnejšem obdobju posvečal oblikovanju urbanih okolij in stanovanjskih prostorov, piše v Velikem svetovnem biografskem leksikonu Osebnosti.

V 60. in 70. letih 20. stoletja so njegove barvite in dekorativne grafike in sitotiski postali zelo priljubljeni. Kasneje se je ukvarjal z ekologijo in skušal ustvariti bivališča, v katerih bi se človek znebil neprijetnih pravih kotov, ki so prevladovali v prostorih, in si v stiku z naravo sam ustvaril prijetno in vedro stanovanje.

Med njegovimi slikarsko-arhitekturnimi projekti so najbolj znani Hundertwasserjeva hiša na Dunaju - stanovanjska stavba, izdelana samo iz lesa in opeke, s čebulastimi stolpiči in brez ravnih linij, predelava cerkve sv. Barbare v Bärnbachu in predelava gimnazije Martina Luthra v Wittenbergu.

Oblikoval je tudi znamke, kovance, igralniške žetone, telefonske kartice in z ilustracijami opremil Hundertwasserjevo biblijo.