Na hitro prelistano 15.12.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 15. decembra - Pri Založbi Miš je izšla knjiga Jerneja Dirnbeka Pripovedke o vinu in ljubezni z izbranimi besedili za skupino Mi2 in nekatere druge izvajalce, utrinki življenja Aleksandre Kornhuaser - Frazer so zbrani v knjigi Poti in srečanja, ki jo je izdala založba Modrijan, v posebni izdaji revije Stripburger pa je stripovski album Winshlussa Pametna opica.

Ljubljana. Knjiga Poti in srečanja avtorice Aleksandre Kornhauser - Frazer. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Poti in srečanja avtorice Aleksandre Kornhauser - Frazer.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Pripovedke o vinu in ljubezni avtorja Jerneja Dirnbeka. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Pripovedke o vinu in ljubezni avtorja Jerneja Dirnbeka.
Foto: STA

Ljubljana. Stripovski roman francoskega avtorja Vincenta Paronnauda (Winshlussa) Pametna opica. Foto: STA

Ljubljana.
Stripovski roman francoskega avtorja Vincenta Paronnauda (Winshlussa) Pametna opica.
Foto: STA

PRIPOVEDKE O VINU IN LJUBEZNI IN O TEM, KAR PAČ SODI ZRAVEN

Knjiga Pripovedke o vinu in ljubezni Jerneja Dirnbeka z ilustracijami Jureta Engelsbergerja prinaša izbor najžlahtnejših besedil, ustvarjenih za skupino Mi2 in nekatere druge izvajalce. Besedila pa ne govorijo samo o ljubezni in vinu, ampak imajo večinoma v sebi skrito ost ali pa je družbena kritičnost poleg humorja kar glavna sestavina pesmi. Avtor, eden od ustanovnih članov skupine Mi2, pravi, da ima dober občutek, če ob nepravičnosti ali težavi ni tiho, ter da lahko po svoje ozavešča ljudi in vpliva na družbo.

Dirnbek v skupini Mi2 še danes deluje kot ritem kitarist, avtor besedil in pevec. Izbor besedil za skupino Mi2 sta s soavtorjem Tonetom Kregarjem leta 2002 izdala v pesniški zbirki Mi2 pišema poezije (Bori jih pa riše) ter leta 2010 v Mi2 Pesmarici.

PRIPOVED O DEKLETU, KI JE ZRASLO V ZVEDAVO SVETOVLJANKO

"Če bo katera od mojih izkušenj pripomogla k razmišljanju, to pisanje ni bilo zaman," v uvodu v knjigo Poti in srečanja zapiše Aleksandra Kornhauser - Frazer. V njej je, kot pravi, zbrala dogodke, ki so obarvali njeno življenje, in razmišljanja, kaj je posamezen dogodek pomenil tedaj, pred skoraj celim stoletjem, ter kakšen se dozdeva iz današnje perspektive. Ustavi se pri ljudeh, ki so ji "odprli pogled čez široko obzorje in tja gor v višine znanja in humanosti". Pri pisanju se je izogibala odkrivanju globljih osebnih doživljanj.

Kot so zapisali pri založbi Modrijan, je to pripoved o otroku iz premožne družine, ki je čez noč padla v revščino in se ni zmogla pobrati, o tem, kaj se pravi biti lačen, drugačen, odrinjen, kako z otroškim delom iskati pot iz brezna, o ukradenih mladostnih sanjah, ki so jih izrinile vojna, taborišča, morije. In o učenju, polnem preprek, o širjenju pojmovanja domačije in o prvih, okornih korakih v svet. To je tudi pripoved o drobnem dekletu iz predmestja, ki je zraslo v svetovljanko, ki je ljubila izzive in živela za ustvarjalnost. Zvedavo je trikrat obkrožila svet.

Aleksandra Kornhauser - Frazer, rojena leta 1926 v Škofji Loki, je kemičarka in pedagoginja, katere dosežki so bili zapisani v več kot 30 knjigah in stotinah člankov. Na predavanja so jo vabili v najuglednejše dvorane sveta. Za svoje delo je prejela več mednarodnih priznanj. Še vedno je edina ženska na svetu, ki je prejela prestižno japonsko veliko nagrado honda za njen prispevek k razvoju in uporabi metod za multidisciplinarno sintezo znanja, zlasti na področju razvoja čistih tehnologij in varovanja okolja.

MALI VELIKONOSI OPIČNJAK SE PODA NA NENAČRTOVANO ODISEJADO

Stripovski album Pametna opica je zabavna in čudovito bizarna stripovska odisejada o boju za obstanek v prazgodovinski džungli, ki bolj kot ne brez besed ter z veliko mero humorja in cinizma oriše glavne značajske poteze celotne vrste, ki se tu rojeva in ki bo v milijonih let zavladala Zemlji, je zapisano na spletni strani revije Stripburger, ki jo izdaja Forum Ljubljana. Delo je prevedla Mateja Seliškar Kenda, spremno besedo je prispeval Gašper Rus.

Avtor stripovskega albuma je francoski stripar, filmski ustvarjalec in glasbenik Vincent Paronnaud oz. Winshluss, ki je po navedbah revije Stripburger "s svojo brezkompromisnostjo, kot tinta črnim humorjem in veseljem do ustvarjanja bizarnih, a kompleksnih stripovskih svetov izrezan predstavnik francoskega undergrounda". V širši stripovski javnosti je zaslovel s Pinocchiom. Skupaj z Marjane Satrapi je njen roman v stripu Perzepolis adaptiral v celovečerni animirani film (2007).