Slovenija 15.12.2018 10:00

Komorni zbor Hugo Wolf s koncertoma ob 200. obletnici Svete noči

Ljubljana, 15. decembra - Komorni zbor Hugo Wolf pod vodstvom Aleša Marčiča bo nocoj v Zavodu sv. Stanislava izvedel koncert božičnih skladb ob 200. obletnici Svete noči. Med drugim bodo izvedli noviteto na temo Svete noči Fabia Niederja ter noviteto Tadeja Kušarja Stille nacht, heilige Nacht!. Koncert bodo v nedeljo ponovili v mariborski Minoritski cerkvi.

Program koncertov komornega zbora Hugo Wolf bo vključeval še božične skladbe, ki so nastale od 15. stoletja do danes, in jih podpisujejo skladatelji, kot so Kauffman, Sheppard in Bach.

Svetovna znana pesem Sveta noč, blažena noč, ki je postala stalnica božičnih praznovanj, prav letos beleži 200 let od nastanka. Prvič so jo zapeli na božič leta 1818 v cerkvi sv. Nikolaja v Oberndorfu severno od Salzburga.

Zasluga, da je pesem, ki poudarja sporočilo miru, prvič zazvenela v Oberndorfu, gre kaplanu Josephu Mohru. Ta je zaprosil učitelja Franza Xaverja Gruberja, ki je v Arnsdorfu nadomeščal organista, da na njegovo pesem spiše primerno melodijo za dva glasova z zborom in - ker so bile orgle pokvarjene - za kitarsko spremljavo.

Danes pesem pozna ves svet, pojejo pa jo v več kot 200 različnih jezikih.