Svet 17.12.2018 12:23

Na pariškem salonu nagradili mlado umetnico Marušo Štibelj

Pariz, 17. decembra - Na slovitem pariškem Salonu lepih umetnosti (Salon de Beaux Arts) v muzeju Louvre je mlada slovenska umetnica Maruša Štibelj prejela nagrado žirije. Po lanskih nagrajencih Marjanu Mirtu in Branimirju Ritonji ter predlanski nagrajenki Evi Petrič je to četrta nagrada za slovensko umetnost na tem salonu z več kot 150-letno tradicijo.

Francija. Pariški muzej Louvre. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija.
Pariški muzej Louvre.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Maruša Štibelj, rojena leta 1986, je nagrado prejela v kategoriji slikarstva za delo Carosel, nastalo v tehniki kolaža, je v njenem imenu sporočil fotograf Branimir Ritonja.

Na salonu podeljujejo nagrade v šestih kategorijah: poleg slikarstva še za kiparstvo, grafiko, ilustracijo, fotografijo in zadnja leta še za instalacijo, zato je priznanje na njem velik uspeh, še posebej za mladega avtorja, je še zapisal Ritonja.

Kot je pojasnil za STA, je predstavitev slovenske umetnosti na salonu vodil Igor Orešič iz Maribora, ki je povabil umetnike iz štajersko-prekmurskega ter ljubljansko-gorenjskega konca. Poleg nagrajenke so na prireditvi, ki je trajala od 13. do 16. decembra, iz Slovenije razstavljali še Metka Kavčič, Ludvik Pandur, Marijan Mirt, Igor Orešič, Zdravko Luketič, Vinko Prislan, Klavdij Tutta, Klementina Golija, Gregor Pratneker, Žan Prešeren in Kaja Urh.

Mednarodni salon francoskega Nacionalnega združenja lepih umetnosti (SNBA) poteka v razstavišču Carruosel du Louvre pod piramido slovitega pariškega muzeja. Na njem sodeluje več kot 600 umetnikov. Salon je sicer večinoma namenjen francoskim umetnikom, ob njih pa razstavljajo še povabljene delegacije.

Salon oziroma mednarodno razstavo likovnih ustvarjalcev so v Parizu prvič organizirali v začetku decembra leta 1865. Na njem so razstavljali zelo znani umetniki, od Pabla Picassa, Vincenta van Gogha, Amedea Modiglianija, Joana Miroja do Marca Chagalla. Leta 1891 je na njem kot prva Slovenka sodelovala Ivana Kobilca, ki je nato postala tudi članica združenja.

Za tem slovenskega predstavnika na salonu ni bilo vse do leta 2016, ko se je po zaslugi častne konzulke Tatjane Rodica Dumas iz St. Etienna v Franciji predstavilo 11 umetnikov iz vse Slovenije. Ob tem je bila multimedijska umetnica Eva Petrič nagrajena s srebrno medaljo. Lani pa sta bila med nagrajenci kipar Marijan Mirt, ki je dobil zlato medaljo za skulpturo Zlomljena krila, in fotograf Branimir Ritonja, ki je prejel bronasto medaljo za fotografijo Arnuša. V Parizu se je tedaj predstavilo deset slovenskih umetnikov.