Svet 18.12.2018 6:00

Igralka Charlotte Rampling dobitnica častnega zlatega medveda

Berlin, 18. decembra - Britanska igralka Charlotte Rampling je dobitnica častnega zlatega medveda. Z več kot 100 filmi in televizijskimi produkcijami je po besedah direktorja mednarodnega filmskega festivala v Berlinu Dietra Kosslicka sinonim za "nekonvencionalen in razburljiv kino". Nagrado ji bodo izročili na 69. Berlinalu, ki bo potekal od 7. do 17. februarja.

Italija, Benetke. Britanska igralka Charlotte Rampling. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Britanska igralka Charlotte Rampling.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Charlotte Rampling je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa leta 2006 predsedovala mednarodni žiriji Berlinala, leta 2015 pa je prejela srebrnega medveda za igro za film 45 let, ki ga je režiral Andrew Haigh.

Igralka se je rodila v Veliki Britaniji. Odraščala je na Gibraltarju ter zatem živela v Franciji, Italiji in Španiji. Kariero je začela kot fotomodel, kar je bila odskočna deska za igralstvo.

Filmsko kariero je začela leta 1964 v filmu Šarm, ali kako ga pridobiš režiserja Richarda Lesterja. Dve leti pozneje je nastopila v filmu Georgy Girl režiserja Silvia Narizzana in potem požela uspeh v britanski, francoski in italijanski kinematografiji s pogosto kontroverznimi vlogami.

Leta 1969 je zaigrala v filmu Somrak bogov režiserja Luchina Viscontija, svetovno slavo pa dosegla s kontroverznim filmom Nočni portir (1974) Liliane Cavani o mazohističnem odnosu med poveljnikom taborišča in taboriščnico. Ameriško občinstvo jo je med drugim spoznalo v filmu Woodyja Allena Stardust Memories iz leta 1980 in filmu Sidneyja Lumeta Sodba iz leta 1982.

Drugi vrhunec kariere je doživela leta 2003, ko jo je ponovno odkril Fracois Ozon in jo med drugim angažiral v filmu Bazen. Evropska filmska akademija ji je za vlogo v filmu podelila nagrado za najboljšo igralko. V Melanholiji (2011) Larsa von Trierja pa je odigrala lik Gaby, ki ga je Trier zasnoval po svoji materi.

Za igro v filmu 45 let je bila nagrajena tudi na podelitvi evropskih filmskih nagrad leta 2015, kjer je prejela tudi nagrado za življenjsko delo. Leta 2001 je prejela častnega cezarja.

Kot še piše dpa, bodo na Berlinalu igralki posvetili tudi retrospektivo, v sklopu katere bodo prikazali njene najpomembnejše filme, med drugim Nočnega portirja, Bazen in Stardust Memories.