Svet 21.12.2018 6:00

V zagrebškem ZKM danes predstava Zid, jezero

Zagreb, 21. decembra - SNG Drama Ljubljana bo danes nastopila v Zagrebškem gledališču mladih (ZKM) s predstavo Zid, jezero v režiji Miloša Lolića. Celovečerna enodejanka slovenskega dramatika Dušana Jovanovića bo uprizorjena v okvirju ciklusa Evropsko gledališče v #zekaem-u".

Ljubljana. Režiser Miloš Lolić. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Miloš Lolić.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Jovanovićevo besedilo je "nenavadno in močno" ter predstavlja mešanico različnih žanrov, ki gledalca posrka v svet skrivnosti.

"Zid, jezero: nadrealna drama iz soseščine, vendar iz države pred razpadom, pred popolnim zlomom, pred nerazumljivo krvoločno vojno. Zidovi, ki jih zgradijo med sabo ljudje, jezero, v katerem se utopijo otroci, hiša, ki dolgo gori. Kakšna rekonstrukcija je sploh možna in v kaj naj se vrnemo? Mogoče samo v intimno občutje brezizhodnosti, mogoče bi bila ta vrnitev pomiritev, mogoče bi bila taka vrnitev opozorilo," je o drami zapisal režiser Lolić.

Krstna uprizoritev v ljubljanski Drami je bila v sezoni 1988/89, v gledališki spomin se je zapisala kot izjemno, močno doživetje ob sugestivnih igralskih stvaritvah Milene Zupančič, Radka Poliča, Polone Vetrih in Aleša Valiča.

Besedilo se v letih od svojega nastanka ni prav nič postaralo in še zmeraj fascinira s svojo intenzivno dramsko pisavo, še posebej pa z lucidno analizo "zidov", s katerimi se vse pogosteje obdajamo in ki so danes še bolj boleče aktualni kot v času nastanka igre, piše na spletni strani SNG Drama Ljubljana.

V novi postavitvi nastopajo Polona Juh, Saša Mihelčič, Branko Šturbej in Saša Tabaković.