Slovenija 27.12.2018 10:00

Leto 2019: V MGML bodo v 2019 prepletali zgodovino in sodobnost

Ljubljana, 27. decembra - Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML) za leto 2019 po besedah direktorja MGML Blaža Peršina pripravljajo konglomerat dogodkov, v katerih na ravni institucije prepletajo zgodovino in sodobnost. V Mestnem muzeju bodo razstavo posvetili razsvetljenstvu, v Mestni galeriji Marjanu Gumilarju, s Plečnikovimi kelihi pa bodo gostovali v Vatikanu.

Ljubljana. Muzeji in galerije mesta Ljubljane (MGML) - Mestna galerija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzeji in galerije mesta Ljubljane (MGML) - Mestna galerija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V Mestnem muzeju Ljubljana, kjer bo še do 7. aprila na ogled razstava, s katero so obeležili stoto obletnico smrti pisatelja Ivana Cankarja, bodo konec maja odprli razstavo ruskih ikon. Kot je za STA povedal Peršin, jo pripravljajo v sodelovanju s pomembnimi ruskimi muzeji, med drugim s Tretjakovsko galerijo v Moskvi. Postavitev bo skušala na zgoščen način predstaviti, kaj sploh je ikona. Obenem bo spomnila na to, da je bila ruska ikona tudi eno od izhodišč avantgardnim umetnikom, predvsem Kazimirju Maleviču, ki so izhajali iz njene dvodimenzionalnosti in mističnosti. Razstava bo na ogled do konca septembra.

Konec oktobra ji bo sledila razstava o razsvetljenstvu v Ljubljani z naslovom Knjiga. Znanje. Razum, ki jo pripravljajo ob 200. obletnici smrti razsvetljenca, gospodarstvenika in mecena Žige Zoisa. Razstavo pripravljajo v sodelovanju s še nekaterimi drugimi institucijami, med drugim Arhivom RS in zbiratelji, vanjo pa bodo vključili tudi gradivo iz lastnih zbirk. Kulturno-zgodovinska razstava bo naslavljala vprašanja o razsvetljenstvu v Ljubljani pa tudi širše v kontekstu Slovenije ter iskala vzročne zveze za nastanek določenih umetniških del, literature in filozofije tistega časa.

V Mestni galeriji Ljubljana bodo obsežnejšo razstavo posvetili Marjanu Gumilarju, na njej pa predstavili zadnje obdobje slikarjevega ustvarjanja. Peršin je napovedal še mednarodno skupinsko razstavo z naslovom Dokaz, ki bo opredelila pojmovanje sodobne likovne umetnosti v Jugovzhodni Evropi, predvsem v povezavi z Romunijo, ki je pri nas nekoliko manj znana. V Galeriji Jakopič pa bodo s samostojnima razstavama predstavili sodobna slovenska fotografa Damjana Kocjančiča in Jako Babnika.

Festival sodobnih idej Indigo bo konec poletja v četrti izdaji potekal na temo Koga briga. Kot je povedal Peršin, živimo v svetu, ki ga zaznamuje pomanjkanje zanimanja za drugega. V sklopu festivala bodo z razstavami, predstavami, predavanji, pogovori in drugimi dogodki poskušali v intimističnem svetu posameznika ponovno obuditi zanimanje zanj.

V Bežigrajski galeriji 1 bodo pripravili razstavo fotografa in letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada Borisa Gaberščika, v Bežigrajski galeriji 2 pa razstavo slikarjev Emerika Bernarda in Marka Jakšeta.

V sklopu projekta Ljubljana se klanja Sloveniji se bo po Celju in Trstu v prihodnjem letu v galeriji Vžigalica predstavilo Kočevje. Kot je poudaril Peršin, želijo z omenjenim ciklom omogočiti zanimivim mlajšim avtorjem iz izbranih mest, da gostujejo v Ljubljani in s tem predstavijo tudi vitalnost umetniške produkcije manjših krajev.

V KC Tobačna 001 bodo besedo dali pomembnim novim diskurzom v umetnosti ter umetniškim eksperimentom, ki črpajo navdih v kritični obravnavi današnjega časa. V kontekstu mednarodnega sodelovanja, ki je v Kulturnem centru Tobačna 001 in pripadajočem rezidenčnem prostoru še posebej prisotno, bodo tako v letu 2019 med drugim gostovali umetniki Jasmina Cibic, Nika Autor, Natalija Vujošević, Robertina Šebjanič in Bojan Fajfrić.

V Plečnikovi hiši, kjer po prenovi beležijo zelo dober obisk, letos računajo na med 16.000 in 17.000 obiskovalcev, bodo med drugim razstavo posvetili arhitektovi Narodni in univerzitetni knjižnici. Poleg tega bo Plečnikova hiša sodelovala pri pripravi razstave kelihov slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika v Vatikanskih muzejih, ki jo bodo odprli sredi junija.

Postavitev bo združila med 30 in 35 eksponatov, kelihov in drugega cerkvenega posodja, ki jih je oblikoval Plečnik. Po Peršinovih besedah se bo z razstavo slovenska umetnost prvič predstavila v enem največjih svetovnih muzejev, pri njenem snovanju pa bo sodeloval tudi poznavalec Plečnikovega dela Peter Krečič, ki je v veliki meri obdelal to Plečnikovo zapuščino. Dela za razstavo bodo posodile številne slovenske cerkve.