Svet 20.12.2018 6:00

Na razstavi v Tate Britain šest desetletij ženske umetnosti

London, 20. decembra - Tate Britain bo na samostojni razstavi prihodnje leto prikazala šest desetletij britanske ženske umetnosti. Postavitev z več kot 60 deli, od slik, fotografij do kipov in filmov, bo vključevala okrog 30 umetnic, kot so Bridget Riley, Monster Chetwyn in Turnerjeva nagrajenka Rachel Whiteread, poroča britanski The Guardian. Odprli jo bodo aprila.

Velika Britanija, London. Londonska galerija Tate Modern. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Londonska galerija Tate Modern.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Dela umetnic, ki jih bodo razstavili, bodo iz zbirke Tate, razstava pa bo na ogled najmanj eno leto.

V Tate Britain so pojasnili, da so se zanjo odločili, da bi povečali vidnost umetnic v galerijah. Kot je povedal direktor Alex Farquharson, zadnje Turnerjeve nagrade, razstavni program v Tate in sodobne pridobitve kažejo, da so ženske imele pomembno vlogo v zgodovini britanske umetnosti v zadnjih 60 letih.

Razstava 60 Years bo po njegovih besedah ponudila pomemben trenutek, da bi "prepoznali in proslavili izbor najbolj pomembnih britanskih umetnic, ki so delovale od 60. let do danes".

Med umetnicami, katerih dela bodo prikazana, bosta tudi Susan Hiller in Annie Swynnerton.

Raziskava, ki jo je opravil Nacionalni muzej žensk v umetnosti v Washingtonu, je ugotovila, da je danes med vsemi vizualnimi umetniki več kot polovica žensk, vendar so njihova dela pogosto marginalizirana. V Londonu več kot tri četrtine komercialnih galerij predstavlja več moških kot žensk.

Vendar pa Tate ni edina med večjimi galerijami, ki si želijo navedeno ugotovitev uravnotežiti. Podobno razstavo načrtuje tudi londonska Narodna portretna galerija, ki se bo prihodnje leto osredotočila na pozabljene ženske, ki so zaznamovale umetnost prerafaelitske bratovščine. Razstava Pre-Raphaelite Sisters bo prikazala ženske, ki so bile bodisi model, pomočnice ali muze.