Svet 23.12.2018 5:00

Brane Mozetič prodrl v Južno Korejo s slikanicama

Seul, 23. decembra - Pesnik, pisatelj in urednik Brane Mozetič je s slikanicama Dežela bomb, dežela trav in Prva ljubezen prodrl v Južno Korejo. Obe knjigi je ilustrirala Maja Kastelic. Na povabilo založnice zadnje slikanice in s podporo javne agencije za knjigo se je v začetku decembra udeležil šestih predstavitev v Seulu in dveh na otoku Jeju na jugu države.

Ljubljana, Hotel Mrak. Pesnik, prevajalec in urednik Brane Mozetič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Hotel Mrak.
Pesnik, prevajalec in urednik Brane Mozetič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je sporočil avtor, se ta petdesetmilijonska dežela vse bolj odpira prevodnim otroškim slikanicam, na to veliko tržišče pa si utirajo pot tudi slovenske. Pred časom je izšel Maček Muri Kajetana Koviča, sledilo je več slikanic Petra Svetine in Anje Štefan, zdaj se jim je pridružil še sam.

Prva ljubezen je izšla ravno v času povečanega zanimanja za vprašanja LGBT in so jo v nekaj mesecih prodali že 1500 izvodov. To se je odražalo tudi na vseh branjih in na številnih vprašanjih iz občinstva. Med občinstvom so najpogosteje sedele ženske, saj je dežela, kot je zapisal avtor, še zelo tradicionalna in patriarhalna. Občinstvo je zanimala tudi Slovenija, ki postaja tudi vse bolj zanimiva destinacija korejskih turistov, je še zapisal Mozetič.

Slikanica Prva ljubezen pripoveduje o čustveni navezanosti dveh dečkov v vrtcu ter je po oceni založnika edinstvena priložnost za pogovor o različnih oblikah ljubezni. Dežela bomb, dežela trav je protivojna zgodbica, povedana skozi otroške oči, ki jih mučijo sanje o drugačnem svetu - deželi trav, ki se ga odločijo poiskati. Slikarka Maja Kastelic je za te ilustracije prejela priznanje Hinka Smrekarja.