Slovenija 22.12.2018 9:00

V Poligonu prvi sejem avtorskih koledarjev

Ljubljana, 22. decembra - V kreativnem centru Poligon bo danes med 10. in 18. uro potekal prvi sejem avtorskih koledarjev, poimenovan Maš čas?. Na njem se bodo z najrazličnejšo koledarsko produkcijo predstavili slovenski oblikovalci in ilustratorji. Obiskovalci bodo lahko izbirali med različnimi koledarji in rokovniki, v katere so vpete bolj ali manj nenavadne zgodbe.

Ljubljana. Kreativni center Poligon. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kreativni center Poligon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Namen sejma je predstaviti kakovostno avtorsko produkcijo in obenem umetnikom zagotoviti učinkovit prodajni kanal. "Koledarji so izrazito sezonski izdelek, saj se kupujejo skromna dva meseca, zato je za samostojne ustvarjalce izjemno časovno in finančno zahtevno vzpostavljati prodajne poti in vlagati v promocijo. S tem sejmom bi radi pomagali avtorjem, da dobijo novo platformo za prodajo," je sporočila soorganizatorka sejma in soustanoviteljica Poligona Eva Matjaž.

Na prvem sejmu koledarjev za leto 2019 so v Poligonu v izbor simbolično uvrstili 19 najkakovostnejših izdelkov mladih, še neuveljavljenih avtorjev in nekaterih že znanih ustvarjalcev. To so Alja Horvat, Ana Baraga in Tjaša Marin, Anja Cvetrežnik, Domen Ermenc, Ema Klemenčič, Helena Ferarič, Lea Zupančič in Zala Kalan, Luka Mancini, Manca Kovačič, Manca Krošelj, Marko Drpič, Martin Bricelj Baraga, Maruša Račič, Mateja Filipič, Meta Wraber, Mojca Sekulič, Nika Ferš, Nina Urh in Žiga Artnak.

Poleg nakupa izvirnih koledarjev se bodo obiskovalci sejma lahko poglobili v spremljevalno razstavo kultnih rokovnikov oblikovalke in umetnice Tanje Radež, ki jih neprekinjeno ustvarja že 25 let.

Želja ekipe Poligona je, da s tem dogodkom navdušijo javnost, da poleg razširjene uporabe digitalnih ponovno odkrije čar papirnatih časovnih pripomočkov ter obenem podpre nadarjene slovenske ustvarjalce.

"Mogoče bo to prva podoba, ki okrasi stene stanovanja in to morda enkrat nadomestijo tudi originalna dela slovenskih vizualnih umetnikov. Naša umetniška produkcija je izjemna in tudi originalna dela so večinoma dostopnejša, kot ljudje mislijo. Koledarji so vstopnica mlade umetniške scene v slovenske domove," so prepričani organizatorji sejma.