Slovenija 20.12.2018 9:37

Animirani filmi o Koyii odslej na voljo prek videa na zahtevo

Ljubljana, 20. decembra - Serija animiranih filmov Koyaa avtorja Kolje Sakside se je po prejeti nagradi v kategoriji animiranih serij na Mednarodnem festivalu animiranega filma Xiamen na Kitajskem v predprazničnem času pridružila platformi videa na zahtevo. Filmi o Koyii so na voljo v slovenskem in angleškem jeziku, s tem pa dostopni ljubiteljem animacije širom sveta.

Animirani junak, suhljat mladenič v planinski opravi, velikih radovednih oči in igrivega značaja, ki skozi življenje hodi lahkih nog in prešerne volje, ter njegov prijatelj Krokar sta skupaj z dogodivščinami na platformi video na zahtevo (Vimeo on Demand) na voljo za najem ter za nakup posamičnih filmov oziroma celotne zbirke. Ta vsebuje vsebuje sedem kratkih animiranih filmov in dokumentarni film Živjo, Koyaa!, so sporočili iz produkcijske hiše ZVVIKS, ki jo vodi Saksida.

Zavod ZVVIKS poleg plačljivih vsebin na Vimeo on Demand ponuja tudi štiri brezplačne animirane poslastice, in sicer pilotni film Koyaa - Lajf je čist odbit (2011) in tri kratke gege (Dobro jutro, Dober dan in Dober večer), ki skrivajo izvirna sporočila o pozitivnem in kreativnem načinu premagovanja vsakodnevnih ovir.

Saksida je kratke gege z junakom Koyoo v glavni vlogi začel ustvarjati leta 2001. Skozi več let trdega dela je ekipa v garaži na periferiji Ljubljane nabirala izkušnje in obenem postavljala smernice razvoja stop animacije na domačih tleh.

Koyaa je počasi rasel in zrasel do te mere, da so med letoma 2004 in 2005 na nacionalni televiziji predvajali prvo serijo Koyaa - Noro življenje. S tem je Koyaa postal eden kultnih slovenskih animiranih likov.

Video na zahtevo je vse bolj razširjena oblika filmske distribucije, saj gledalcu omogoča, da svoje najljubše filmske vsebine spremlja iz domačega kavča.