Svet 20.12.2018 14:41

Branko Završan z nagrado na sanktpeterburškem Božičnem festivalu

Sankt Peterburg, 20. decembra - Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje je v ponedeljek s predstavo Oče avtorja Floriana Zellerja in v režiji Jerneja Kobala gostovalo na 25. mednarodnem Božičnem gledališkem festivalu v Sankt Peterburgu. Kot so sporočili iz SLG Celje, je igralec Branko Završan za vlogo Andreja v odigrani predstavi prejel nagrado za najboljšo moško vlogo.

Ljubljana, Mini teater. Igralec Branko Završan. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Mini teater.
Igralec Branko Završan.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Igra francoskega dramatika srednje generacije Zellerja iz leta 2012 je pripoved o dementnem očetu Andreju in njegovih najbližjih, ki se soočajo in spopadajo s to boleznijo. Andre, ki ne loči več med realnostjo in domišljijo, si na vso moč prizadeva, da bi v svojem zmedenem svetu našel smisel. Kot so o predstavi zapisali v SLG Celje, ta nenehno spodmika naša pričakovanja in mestoma deluje celo kot srhljivka, še posebej takrat, ko se v očetovem stanovanju pojavijo popolni tujci.

V tragični farsi, ki so jo v Celju na Malem odru premierno uprizorili 28. septembra, ob Branku Završanu igrajo še Manca Ogorevc, Andrej Murenc in Lučka Počkaj. Predstavo je režiral Jernej Kobal, soustvarili pa so jo dramaturginja Tatjana Doma, prevajalec Andraž Ravnik, scenografka Urša Vidic, kostumograf Alan Hranitelj, avtor glasbe Laren Polič Zdravič in lektor Jože Volk.

Na mednarodnem Božičnem gledališkem festivalu v Sankt Peterburgu, ki je potekal med 7. in 19. decembrom, je bilo uprizorjenih več kot 20 predstav, od tega tri iz tujine. Festival je potekal pod okriljem Združenja ruskih gledaliških ustvarjalcev in je zajel različne vrste gledaliških predstav, od eksperimentalnega gledališča, monodram do plesnih performansov, so še sporočili iz SLG Celje.