Slovenija 21.12.2018 7:00

Zimski solsticij že petič v družbi kratkih filmov

Ljubljana, 21. decembra - V Slovenski kinoteki in več dvoranah Art kino mreže bodo že petič obeležili noč kratkih filmov. Osrednji dogodek bo ob 18. uri v Slovenski kinoteki, kjer bodo prikazali pet igranih kratkih filmov uveljavljenih slovenskih režiserjev in režiserke ter animirani film Čikorija an' kafe v režiji Dušana Kastelica.

Ljubljana. Slovenska Kinoteka. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska Kinoteka.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Noč kratkih filmov je pomemben dogodek, saj predstavlja veliko kratkih filmov, ki so jih ustvarili mladi ustvarjalci, njihovo ciljno občinstvo pa so ravno tako mladi, ki so v teh letih dokazali, da jim je kratka forma blizu in da jo imajo radi, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Izbrani filmi bodo prikazani v raznovrstnih programskih sklopih: Klasiki, 21. FSF, SCCA Ljubljana, Študentski filmi, Animirani filmi za otroke in odrasle in FeKK 2018, ki so jih pripravili v več društvih, akademijah in drugih organizacijah, ki podpirajo projekt.

Noči kratkih filmov se poleg Slovenske kinoteke pridružuje še 15 kinov iz Art kino mreže, ki so locirani v Celju, Domžalah, Idriji, Izoli, Novi Gorici, na Ptuju in Vrhniki, v Radovljici, Sežani, Slovenj Gradcu, Škofji Loki, Tolminu, Trbovljah, Velenju in Žireh.

Obisk dogodkov je brezplačen, ogled iz različnih programskih sklopov filmov pa bo od 21. do vključno 23. decembra omogočen tudi na Vimeo kanalu SFC. Dogodku se tudi letos pridružuje nacionalna televizija. Izbrani kratki filmi bodo na 2. programu Televizije Slovenije na ogled ob 22.30.

Letošnja izdaja je potekala v soorganizaciji SFC in društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken, ki naj bi v prihodnje postal skrbnik prihodnjih noči kratkih filmov, so še sporočili s SFC.