Slovenija 24.12.2018 6:00

Pred Magistratom tradicionalni božični koncert

Ljubljana, 24. decembra - Pred ljubljanskim Magistratom bo nocoj, na predvečer božiča, v organizaciji Staroljubljanskega zavoda za kulturo ter v sodelovanju s Turizmom Ljubljana in Mestno občino Ljubljana tradicionalni božični koncert. V božični čas bo tokrat popeljal Orkester mandolina Ljubljana z dirigentom Andrejem Zupanom in solistko, sopranistko Natašo Zupan.

Ljubljana. Tradicionalni božični koncert pred Magistratom. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Tradicionalni božični koncert pred Magistratom.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Začetki Orkestra Mandolina Ljubljana segajo v leto 1974, ko je bila na pobudo Slavka Kokalja pod okriljem Zveze borcev NOV ustanovljena manjša mandolinistična skupina. Število članov je z leti naraščalo, trenutno jih je okoli 30. Mnogi člani, nekateri od njih so še danes aktivni, so prišli iz tamburaškega ansambla Bisernica, ki ga je Kokalj ustanovil na bližnji Osnovni šoli dr. Vita Kraigherja in ga dolga leta tudi vodil.

V tem času se orkester ni samo številčno okrepil, ampak se je tudi preoblikoval v stilu mandolinskih orkestrov. Ker se do pred nekaj let mandoline ni bilo mogoče učiti v glasbenih šolah, so člani svoje igranje izpopolnjevali na številnih mandolinskih seminarjih v tujini.

Zasedbo je prva leta, z instrumentom v roki, vodil Kokalj, sčasoma pa se je pokazala potreba po dirigentu. Do danes so se na tem mestu zvrstili Slavica Drev, Milan Kontarček, Tine Golež, Dušan Nedović in sedanji Andrej Zupan. Prelomnico v delovanju je predstavljal Nedović, pod čigar taktirko se je orkester programsko in stilsko preoblikoval, po tehnični plati pa dosegel novo raven ustvarjanja. Prvotne partizanske in ljudske pesmi so postopoma izrinile skladbe iz zakladnice klasične glasbe, filmska glasba in zahtevnejši aranžmaji slovenskih in tujih ljudskih napevov.

Doslej je izdal tri zgoščenke, vsako leto pa se predstavi z dvema celovečernima koncertoma v Ljubljani ter številnimi nastopi na prireditvah ter samostojnimi koncerti v Sloveniji in tujini. Kot solisti so z njim sodelovali številni glasbeniki, kot so Anja Bukovec, Oto Pestner, Nuša Derenda, Zoran Predin, Vesna Zornik in Elda Viler.

Nataša Zupan je diplomirala iz solopetja na Akademiji za glasbo v Ljubljani, vzporedno je študirala še glasbeno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Ob zaključku študija je kot mlada in obetavna pevka prejela štipendijo društva Richarda Wagnerja, ki ji je omogočila izobraževanje v tujini in ogled znamenitih predstav v Wagnerjevem gledališču v Bayreuthu. Leta 2012 je debutirala v vlogi Musette v Puccinijevi operi La Boheme na odru SNG Opera in balet Ljubljana. Poleg Slovenije je nastopila že v Italiji, Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem.

Koncert božične in gospel glasbe pred Magistratom je priljubljen tako pri Ljubljančanih kot obiskovalcih mesta ter je stalnica decembrske kulturne ponudbe v prestolnici, so sporočili organizatorji.