Svet 25.12.2018 5:00

Miro se podaja na pot po španskih veleposlaništvih

Madrid, 25. decembra - Španska skupina Abertis, špansko ministrstvo za zunanje zadeve in Fundacija Joan Miro so podpisali sporazum o sodelovanju z namenom predstavljanja španske kulture in umetnosti v svetu. Pripravljajo razstavo del katalonskega umetnika Joana Miroja, ki bo naslednje leto potovala po španskih veleposlaništvih.

Brazilija, Sao Paulo. Razstava del španskega umetnika Joana Miroja (1893-1983). Foto: Xinhua/STA

Brazilija, Sao Paulo.
Razstava del španskega umetnika Joana Miroja (1893-1983).
Foto: Xinhua/STA

Razstava Mirojev svet bo med 15. marcem 2019 in 15. januarjem 2020 na ogled na veleposlaništvih Španije v Rimu, Berlinu, Dublinu, Bruslju in Parizu. A kot so na spletni strani zapisali pri španskem upravljavcu avtocest Abertis, si želijo, da bi razstava pripotovala tudi na druga španska veleposlaništva, v tiste države, kjer je skupina prisotna.

Razstava zaobjema tri slike - Personnage, Oiseau I, Personnage, Oiseau II in Personnage, Oiseau III, dve skulpturi - Femme, Oiseau in Femme in fotografijo Joaquima Gomisa, fotografa in prijatelja nadrealističnega umetnika Miroja (1893-1983). Sporazum obsega tudi z razstavo povezane izobraževalne dejavnosti na lokalnih šolah.

Promocija kulture je del strateškega načrta skupine Abertis, so zapisali v sporočilu za javnost. Podpirajo tudi Mirojevo veliko retrospektivo, ki je v pariškem muzeju Grand Palais na ogled še do 4. februarja.