Svet 26.12.2018 5:00

V Benetkah bodo prihodnje leto obeležili 40. obletnico smrti Peggy Guggenheim

Benetke, 26. decembra - V Benetkah bodo prihodnje leto obeležili 40-letnico smrti Peggy Guggenheim. V po njej poimenovanem muzeju bodo njeno bogato osebnost predstavili z razstavo, ki jo bodo odprli septembra in bo nosila naslov Peggy Guggenheim - l'ultima Dogaressa (Peggy Guggenheim - zadnja dožinja). Leto bo sicer uvedla razstava povojne evropske in ameriške umetnosti.

Italija, Benetke. Benetke. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Italija, Benetke.
Benetke.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Razstava Peggy Guggenheim - l'ultima Dogaressa se bo osredotočila na življenje Peggy Guggenheim v Benetkah. Na ogled bodo slike, skulpture in dela na papirju, ki jih je ta pomembna mecenka zbrala od poznih 40. let minulega stoletja pa do smrti leta 1979. Ob tem bo razstava osvetlila najpomembnejše dogodke in razstave, ki jih je Peggy Guggenheim organizirala oziroma se jih udeležila.

Med drugim bo na ogled slika Reneja Magritta Kraljestvo svetlobe (1953-54) ter manj pogosto razstavljene slike umetnikov, kot so Rene Bro, Gwyther Irwin in Grace Hartigan. Dela japonskih umetnikov Kenza Okade in Tomonorija Toyofukuja pa bodo pričalo o zanimanju Peggy Guggenheim za azijsko umetnost.

Od sredine februarja do sredine maja bo na ogled razstava Objekti v migraciji (Migrating Objects), ki se bo pričala o zanimanju Peggy Guggenheims za afriško in avstralsko umetnost v 50. in 60. let minulega stoletja. V tistem času je Američanka zbirala dela umetnikov in kultur z vsega sveta, med drugim skulpture z začetka 20. stoletja iz Malija, Slonokoščene obale in Gvineje, kot tudi objekte mehiške in perujske kulture.

Leto bodo sicer v Muzeju Peggy Guggenheim začeli z razstavo Od poteze do oblike - povojna evropska in ameriške umetnost iz zbirke Schulhof. Združila bo okoli 80 del, ki sta jih zbrala zakonca Schulhof in so danes del Fundacije Solomon R. Guggenheim.

Aprila pa bodo odprli razstavo del nemško-francoskega umetnika Jeana Arpa (1896-1966), enega od soustanoviteljev dadaističnega gibanja in pionirja abstrakcije. Razstavo organizira Nasherjev kiparski center iz Dallasa.

Peggy Guggenheim je po očetu Benjaminu, ki je utonil ob brodolomu Titanika, podedovala ogromno bogastvo, ki ga je namenila zbiranju in predstavljanju sodobne umetnosti. V Benetke se je preselila leta 1949 in tam ostala do smrti leta 1979, vmes pa ves čas skrbela, da je bila njena znamenita zbirka na ogled javnosti.

Muzej Peggy Guggenheim v Benetkah, ki je za Doževo palačo ena najbolj obiskanih znamenitosti Benetk, hrani mojstrovine moderne umetnosti, med njimi dela Pollocka, Picassa, Mondriana in Magritta.