Svet 22.12.2018 5:00

Miley Cyrus božični pesmi pridala feministično noto

London, 22. decembra - Ameriška pop pevka Miley Cyrus je po svoje predelala božično skladbo Santa Baby in jo, kot poroča britanski BBC, spremenila v "feministično himno". Predstavila jo je v sklopu priljubljenega šova The Tonight Show With Jimmy Fallon in med drugim zapela, da ne potrebuje Božičkovih daril, saj si lahko sama kupi "te preklete stvari".

Panama, Panamy City. Ameriška pevka Miley Cyrus. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Panama, Panamy City.
Ameriška pevka Miley Cyrus.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Miley Cyrus je zapela, da si prav nič ne želi dragocenega nakita, draguljev, denarja ali blaga oziroma ničesar, kar se dobi v dar v škatli. Ob tem, da si lahko sama kupi, kar želi, pa Božičku pojasni še, da je najboljša prijateljica... enakovredno plačana. Pevka sklene skladbo z jasnim namigom na prizadevanja gibanja Me Too: "Božiček, rada bi verjela, da na delu moje riti ne bo grabil nek nevedni tepec."

Skladba Santa Baby je bila prvič posneta leta 1953 v izvedbi Earthe Kitt. V njej ženska Božičku našteva, kaj vse bi si želela v dar, ker je bila zelo dobro dekle.

Miley Cyrus je sicer ob priredbi Santa Baby v predprazničnem času izdala tudi svojo različico skladbe Johna Lennona in Yoko Ono Happy Christmas War is Over. Pri njej je sodelovala s sinom slovitega para Seanom Lennonom ter Markom Ronsonom, navaja BBC. A v tej skladbi si pevka ni dovolila tako radikalnih posegov v besedilo. Le "rumene in rdeče" je zamenjala za "leve in desne".