Slovenija 25.12.2018 7:15

Ana Mraz in njene sestre v Radovljici, Ljubljani in Mariboru

Ljubljana, 25. decembra - Danes se v Radovljici, nato pa še v Ljubljani in Mariboru, pod različnimi imeni začenja zimski mednarodni festival uličnega gledališča v organizaciji Gledališča Ane Monro. Festival med drugim vključuje tajno policijsko akcijo, absurdni ribolov, čarovnijo brez trikov in poezijo brez besed, cirkuške veščine, glasbo in ples. Obeta se veliko zabave.

Ljubljana. Festival Ana Mraz v organizaciji Gledališča Ane Monro. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festival Ana Mraz v organizaciji Gledališča Ane Monro.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na Linhartovem trgu v Radovljici se bo že danes ustavila Ana Snežna. V izvedbi slovenskega Teatra PolPet bo na sporedu Riba, poulična predstava, "ki črpa navdih iz burleske in nemega filma in utegne na trenutke spominjati tudi na video igrice". Še en dogodek se obeta v nedeljo, ko bo radovljiški trg zasedel hrvaški umetnik Željko Hajsok z Ritmom ulice, "sodobno cirkuško ulično predstavo za enega artista, 15 instrumentov in orkester gledalcev", so zapisali organizatorji.

Mednarodni zimski festival uličnega gledališča pa bo pod imenom Ana Mraz v Ljubljani od srede ogreval vzdušje na Špici. Kot prvi bo nastopil slovenski umetnik Andrej Tomše, možak s klobukom in sprehajalno palico, ki se v predstavi Po klobuk z zaslona nemega filma preseli v živi svet. Sledila bo že omenjena predstava Ritem ulice Željka Hajsoka.

Dve skupini bosta v sklopu festivala uprizorili "nemi film v živo". Grška Dromocosmicas bosta uprizorila predstavo Vagor in Bellavita, "zgodbo o moči prijateljstva, solidarnosti in verovanja v sanje", belgijski Teatro Pachuco pa bo izvedel poulično predstavo Ljubezen na prvi pogled - "o nenavadnem paru, ki najde ljubezen in sprejetje v kovčku, polnem sanj".

V Ljubljani si bo mogoče ogledati še slovenske cirkusante iz Cirkusarne NaokROG, ki bodo izvedli predstavo Rutina z atraktivnimi figurami v zraku, žongliranjem s keglji in lovljenjem ravnotežja na vrvi, Alenko Marinič in Manco Uršič oziroma Pino in Pepolino, ki sta pripravili mali ulični koncert dveh simpatičnih in iskrivih karakterjev z naslovom Hopsasa ter člane KUD Ljud, ki bodo izvedli svoje Mestne metamorfoze.

Program bogatijo še predstava Pobeg v katrci italijanskih izvajalcev Nanirossija & McFoisa, nastop Erica Adonbila, ki bo v Black Star Acrobats predstavil posebnosti ganske akrobatske šole, kot je denimo "virtuozno vrtenje pisanih aluminijastih lavorjev", "abstraktni gibalni performans umetnice na tkanini" Somir v izvedbi hrvaško-slovenskega Aerial circus ter razburljiva ulična pustolovščina Pot v Tadam v izvedbi mednarodne skupine Globus Hystericus.

Dogajanje na ljubljanski Špici bo v nedeljo zaokrožil koncert Veselih godcev, ki bo zbrane z glasbo pospremil novemu letu naproti.

V družbi zimskega mednarodnega festivala uličnega gledališča bo živahno tudi na Židovskem trgu v Mariboru, kjer bo od četrtka do nedelje gostovala Ana Mrzla. V štajerski prestolnici si bo poleg nekaterih že omenjenih predstav mogoče ogledati še "ulično-gledališko lutkovno-igralsko aktualno-informacijsko in politično-razvedrilno predstavo, ki ideološko temelji na zaničniški veri" Tlelevizija v izvedbi Rozinteatra ter romantično ognjeno svetlobno točko Zmajeva sapa v izvedbi skupine Kre.Aktiv.

Ogled vseh dogodkov je brezplačen.