Slovenija 25.12.2018 10:00

V Mini teatru premiera Louisove Zgodovine nasilja v Buljanovi režiji

Ljubljana, 25. decembra - V Mini teatru bodo drevi ob 20. uri premierno uprizorili predstavo Zgodovina nasilja, ki jo je po avtobiografskem romanu mladega francoskega pisatelja Edouarda Louisa režiral Ivica Buljan. Predstava se začne na božični večer, po katerem se prijetno druženje mladeničev Edouarda in Rede spreobrne v ustrahovanje, nasilje in posilstvo.

Ljubljana. Mini teater. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mini teater.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Mladi Edouard na poti domov z božične večerje sreča Redo, mladeniča alžirskega porekla. Pogovarjata se, začneta flirtati in kmalu Edouard povabi Redo v svoje stanovanje. Dvojica preživi noč skupaj. Reda govori o svojem otroštvu in očetu, ki je iz Alžirije pobegnil v Francijo, kjer je moral opravljati najtežja dela.

Ko pa se nekaj ur kasneje poslavljata, Edouard odkrije, da je izginil njegov pametni telefon. Reda nenadoma izvleče pištolo in mu grozi, situacija se hitro spremeni v ustrahovanje, nasilje in posilstvo.

Naslednje jutro Edouard odide na policijo in poišče zdravniško pomoč. Ne ve, kako naj se sooči s travmo, zato pobegne domov k sestri Clare na francosko podeželje in se ji zaupa. "Odzivi na dramatični incident, pogovori z ljudmi okoli njega, izpraševanje policijskega in zdravniškega osebja razkrivajo rasizem, homofobijo in nejasne strukture moči, globoko ukoreninjene v današnji kapitalistični družbi," so zapisali v Mini teatru.

Poudarili so, da je Louis, eden najizzivalnejših mladih svetovnih piscev, z rekonstruiranjem travmatične noči ustvari besedilo, ki je osebna in prodorna družbena 'analiza časa, hrepenenja, migracijskih vprašanj in rasizma: "Skozi različne glasove, ki se odzovejo na nad njim storjeni zločin, Louis oriše nasilje, odrinjeno na rob družbe." Louisova besedila so prevedena v številne jezike in uprizorjena v več državah.

V predstavi, nastali v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj, igrajo Petja Labović, Benjamin Krnetić, Ana Dolinar Horvat, Robert Waltl in Boris Vlastelica. Slednji je tudi avtor glasbe, dramaturški sodelavec pri predstavi je bil Alen Prošić, kostume je oblikovala Ana Savić Gecan, video in oblikovanje svetlobe pa podpisujeta Toni Soprano Meneglejte in sonda57.