Svet 27.12.2018 11:30

Šardža v Združenih arabskih emiratih bo svetovna prestolnica knjige 2019

Šardža, 27. decembra - Mesto Šardža v Združenih arabskih emiratih je bilo imenovano za svetovno prestolnico knjige 2019. Na pobudo posvetovalnega komiteja ga je imenovala generalna direktorica Unesca Irina Bokova, piše na spletni strani organizacije. Izbrali so ga zaradi inovativne, celovite in vključujoče vloge, ki predlaga tudi vključevanje migrantov.

ZDA, New York. Generalna direktorica Unesca Irina Bokova. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinuha/STA

ZDA, New York.
Generalna direktorica Unesca Irina Bokova.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinuha/STA

"Pozdravljam imenovanje Šardže za svetovno prestolnico knjige, pa tudi prizadevanja mesta, da bi bilo branje na voljo čim večjemu številu ljudi, zlasti marginaliziranim populacijam, kot gonilu socialne vključenosti, ustvarjalnosti in dialoga," je izjavila generalna direktorica Unesca Irina Bokova.

S sloganom Beri - si v Šardži se bo program osredotočil na šest tematik: inkluzivnost, branje, dediščina, ozaveščanje, založništvo in otroci. Med dogodki bodo tudi konferenca, posvečena svobodi govora, tekmovanje za mlade pesnike, delavnice za ustvarjanje knjig z Braillovo pisavo in taktilnih knjig ter prireditve za večetnično prebivalstvo v Šardži.

Cilj mesta je spodbujati kulturo branja v Združenih arabskih emiratih in ustvariti nove pobude za literarno ustvarjanje na tem območju in v preostalem delu arabskega sveta.

Vzporedno z nizom dogodkov bo svetovna prestolnica knjige predstavila tudi založniško središče Šardža, ki bo v celoti namenjeno založništvu in tiskanju. To bo prvo mesto te vrste v regiji, posebej razvito za potrebe podjetij in institucij, ki delujejo na področju založništva. Namen središča je okrepiti knjižno industrijo s spodbujanjem široke produkcije in razširjanja publikacij v arabskem svetu.

Dogodki, pripravljeni za svetovno prestolnico knjige, se bodo začeli 23. aprila 2019, na svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Mesta, imenovana za Unescovo svetovno prestolnico knjige, se zavežejo, da bodo promovirala knjige in branje ter organizirala dejavnosti skozi leto. Šardža bo 19. mesto po vrsti s tem nazivom, nasledilo bo letošnje Atene in lansko prestolnico Gvineje Conakry.

Pred tem so nazive nosili Madrid (2001), Aleksandrija (2002), New Delhi (2003), Anvers (2004), Montreal (2005), Torino (2006), Bogota (2007), Amsterdam (2008), Bejrut (2009), Ljubljana (2010), Buenos Aires (2011), Erevan (2012), Bangkok (2013), Port Harcourt (2014), Incheon (2015) in Vroclav (2016).