Slovenija 1.1.2019 8:00

S Slovensko filharmonijo bo na novoletnem koncertu nastopila Nika Gorič

Ljubljana, 1. januarja - Tradicionalni novoletni koncert Slovenske filharmonije bo ob 18. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma popeljal v glasbeni svet francoskega skladatelja Jacquesa Offenbacha in njegovega avstrijskega sodobnika Franza von Suppeja. Orkester in zbor bo vodil dirigent Philipp von Steinaecker, solistka bo domača sopranistka Nika Gorič.

Ljubljana. Slovenska filharmonija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska filharmonija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Podobno kot dopoldne na Dunaju, kjer so poslušalci in gledalci pred televizijskimi oziroma radijskimi zasloni vstopili v novo leto ob zvokih glasbe 19. stoletja, so Slovenski filharmoniki poslušalcem pripravili lahkoten in všečen glasbeni spored, s katerim bodo zaželeli uspešno in zdravo leto.

Orkester in Zbor Slovenske filharmonije pod taktirko von Steinaeckerja in s solistko Niko Gorič bodo izvedli izbor priljubljenih stavkov iz oper in operet velikega francoskega mojstra zabavne gledališke glasbe Jacquesa Offenbacha ter danes manj znanega, a nekoč izjemno priljubljenega avstrijskega skladatelja Franza von Suppeja.

Offenbachov glasbeni svet je bil svet zabave, naraščajoče ekonomske moči, glamurja, gledališča, plesa in kavarn. S svojo glasbo se je želel "boriti proti dolgčasu", zato je v svojih operetah prepletal zvok metropol, ljudskih pesmi, religioznih napevov, salonov in kavarn z znanjem in poznavanjem visoke umetnosti.

"Uspeh njegovih operet je v kolažiranju različnih glasbenih citatov in njihovi rekontekstualizaciji. Njegova dediščina ne postavlja zgolj temeljev opereti 19. stoletja, temveč je tudi izhodišče poznejšemu muzikalu," piše v koncertnem listu.

Von Suppe je s številnimi operetami in drugimi odrskimi deli pomembno prispeval k razvoju lahkotnejše avstrijske in nemške glasbe v 19. stoletju, med njegovimi vzorniki je bil tudi Offenbach.

Sopranistka mednarodnega slovesa Nika Gorič se je domačemu občinstvu že večkrat predstavila s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije v sklopu Festivala Ljubljana. Lani je zaključila umetniški doktorat na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, kjer je prejela kraljičino nagrado za študentko leta. Nastopala je v Gradcu, Londonu, Mariboru, na Salzburških slavnostnih igrah, v Narodni operi Bordeaux, predstavila se je tudi na Radiu 3 BBC in v Avstraliji.

Pravkar se je vrnila s turneje po Kitajski, kjer je nastopila kot predstavnica Salzburških slavnostnih iger. Januarja se bo v naslovni vlogi predstavila na festivalu Opera Rara v Krakovu, v letu 2019 pa bo v Berlinski filharmoniji krstno izvedla delo skladateljice Unsuk Chin.

Koncertu bo dirigiral Philipp von Steinaecker, učenec Johna Eliota Gardinerja in Claudia Abbada. Znan je po široki glasbeni radovednosti, njegov repertoar pa obsega dela tako starejših glasbenih obdobij - na tem področju je ustanovil ansambel Musica Saeculorum - kot tudi sodobne glasbe.