Slovenija 30.12.2018 8:00

Glasbeno leto v ljubljanski Drami bo sklenila skupina Bossa de Novo

Ljubljana, 30. decembra - Glasbeno leto bodo v SNG Drama Ljubljana drevi sklenili s koncertom skupine Bossa de Novo na velikem odru. Zasedba se na koncert Drama akustike vrača s prenovljenim, dopolnjenim in na novo premišljenim repertoarjem, ki ga je navdihnila poezija. Prisluhniti bo mogoče skladbam, katerih avtorji besedil so veliki pesniki.

Ljubljana. Stavba SNG Drama v Ljubljani. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana.
Stavba SNG Drama v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA

Kot so zapisali v ljubljanski Drami, se v času, ko bledi pozornost in usiha veselje za tenko prisluškovanje jeziku, umetnosti in drobnim sporočilom o lepoti sveta, Primož Vitez (glas, tolkala), Aljoša Kosor (klasična kitara), Marko Gregorič (bas, glas), Mitja Vrhovnik Smrekar (tolkala, električna kitara) in Sergej Ranđelović RunJoe (tolkala, glas) s tem koncertom posvečajo izvoru jezika in prvorojeni hčeri glasbe - poeziji.

Na koncertu Poezije bo mogoče prisluhniti skladbam, skladbam, katerih avtorji besedil so pesniki Gregor Strniša, Milan Jesih, William Shakespeare, Chico Buarque, Milan Kleč, Kajetan Kovič, Tone Pavček, Caetano Veloso, Niko Grafenauer, Svetlana Makarovič, Ewan MacColl, Vlado Dijak, Marko Brecelj in Srečko Kosovel.

V nedeljo, 6. januarja, bodo na velikem odru ponovno gostili Neco Falk, ki bo skupaj s kitaristom in skladateljem Jerkom Novakom in Mirom Novakom pričarala glasbeni večer v družbi Mačka Murija in Muce Mace. Koncert je že razprodan.

V februarju se bodo zvrstili trije koncerti, 3. februarja bo mogoče prisluhniti pianistu Bojanu Gorišku in njegovi izvedbi klavirskih etud ameriškega skladatelja Philipa Glassa. Ta je med letoma 1991 in 2012 napisal 20 etud in jih pozneje glede na kompozicijo razdelil in zbral v dveh zvezkih.

Po skladateljevem mnenju vključujejo etude široko paleto glasbenih in tehničnih idej. Glassa so prijatelji zbadali, da so njegove klavirske skladbe, ki jih tako rad igra, čudovite, da pa njegovo izvajalsko znanje precej šepa. Tako se je pri 65 letih odločil, da se izpopolni z vsakodnevno vadbo, ne bo pa preigraval klasikov - Bacha, Chopina itn. -, temveč si bo vaje (etude) napisal kar sam. Tako sta leta 2015 izšla dva zvezka Etud in tudi Glassovo igranje klavirja je neverjetno napredovalo.

Gorišek je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Aciju Bertonclju in se izpopolnjeval pri Herbertu Hencku v Kölnu. Posnel je 30 plošč. Za nizozemsko založbo Blaricum Music Group (Audiophile Classics) je posnel celoten klavirski opus in pesmi Erika Satieja, celoten opus za klavir in dva klavirja Georgea Crumba, Concord-Sonato Charlesa Ivesa, Solo Piano in Etudes (1-20) Philipa Glassa. Leta 1986 je prejel zlato ptico in leta 2006 nagrado Prešernovega sklada.

Naslednji koncert bo 17. februarja, ko bo na velikem odru gostoval projekt TANGO STORY. Mednarodno uveljavljeni glasbeniki bodo poslušalce popeljali od starega tanga vieja iz gostiln in bordelov do tanga nueva - klasičnega modernega tanga. Predstavili se bodo s programom znanih skladb Astorja Piazzolle ter tradicionalnih uspešnic Carlosa Gardela in drugih mojstrov argentinskega tanga. Gostje večera bodo Irena Yebuah Tiran, Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj.

Februarsko Drama akustiko bodo zaključili s koncertom Severe in Gala Gjurina, ki se 24. februarja po razprodanem decembrskem koncertu vračata na veliki oder ljubljanske Drame, so sporočili iz SNG Drama Ljubljana.