Svet 29.12.2018 6:00

Novoletni koncert Berlinskih filharmonikov bodo predvajali v 250 kinih

Berlin, 29. decembra - Novoletni koncert Berlinskih filharmonikov pod taktirko Daniela Barenboima bodo letos prenašali v živo v 250 kinematografih po Evropi. Prvega od treh nastopov bodo izvedli nocoj, v kinogledališčih pa bo mogoče videti in slišati zadnjega, ki bo na sporedu v ponedeljek popoldne. Na sporedu bo glasba Mauricea Ravela in Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Nemčija, Hamburg. Notni zapis, note, glasba, akordi. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Hamburg.
Notni zapis, note, glasba, akordi.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Iz Ravelovega opusa bodo med drugim poustvarili znameniti Bolero, v Mozartovem Koncertu za klavir in orkester št. 26 v D-duru, imenovanem Kronanje, pa bo Barenboim nastopil tudi kot pianist, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg nemških kinematografov bodo koncert 31. decembra prenašali še v Avstriji, Švici, Češki, Finski, Madžarski, Irski, Luksemburgu, Nizozemski, Norveški, Poljski, Švedski in Veliki Britaniji. Kot del "filmskega" programa pa bodo ponudili še vpogled v delo svetovno znanega nemškega orkestra.

Barenboim in Berlinski filharmoniki imajo za seboj dolgoletno umetniško sodelovanje. Z orkestrom je argentinski glasbenik kot solist debutiral leta 1964 pri starosti 21 let, kot dirigent pa leta 1969.