Svet 31.12.2018 5:00

Dunajski filharmoniki načrtujejo ustanovitev glasbene akademije

Dunaj, 31. decembra - Dunajski filharmoniki načrtujejo ustanovitev glasbene akademije. Ta naj bi začela delovati 1. septembra in v prvem letu sprejela 12 glasbenikov, je sporočil tajnik filharmonikov Michael Bladerer. Za vključitev v program se bodo lahko potegovali nadarjeni mladi glasbeniki, stari od 18 do 27 let.

BiH, Sarajevo. Filharmoniki, orkester. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

BiH, Sarajevo.
Filharmoniki, orkester.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Dvoletni program bo obsegal vsakotedenske individualne ure ter komorno muziciranje in igranje v orkestru, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Sicer pa je pred svetovno znanim orkestrom v torek tradicionalni novoletni koncert, s katerim Dunajski filharmoniki v domove po vsem svetu na prvi dan novega leta že več desetletij vnesejo zapuščino glasbene dinastije Strauss in njenih sodobnikov. Tradiciji ostajajo zavezani tudi letos, ko bo za dirigentskim pultom koncerta, ki ga neposredno prenaša več držav, prvič stal priznani berlinski dirigent Christian Thielemann.

Matinejski koncert ostaja zavezan poklonu Straussovi dinastiji. Program bodo ponovno sestavljali valčki, polke in marši iz glasbene zapuščine omenjene avstrijske skladateljske rodbine in njenih sodobnikov, tokrat Carla Michaela Ziehrerja in Josefa Hellmesbergerja mlajšega. Spremljale ga bodo plesne koreografije Andreya Kaydanovskiya v izvedbi baletnih plesalcev Dunajske državne opere.

Letošnji koncert bo 79. po vrsti, slišati pa ga bo mogoče v 95 državah na petih kontinentih. V Slovenijo ga bosta iz zlate dvorane dunajskega Musikvereina prenašala prvi program nacionalne televizije in tretji radijski program Ars.