Svet 3.1.2019 6:00

V Tate Liverpool dela francoskega slikarja in režiserja Fernanda Legerja

Liverpool, 3. januarja - V galeriji Tate Liverpool je na ogled razstava Fernand Leger - novi časi, nove radosti. Združuje več kot 40 del umetnika, ki ga je očaral utrip modernega življenja. Kot piše na spletni strani galerije, je Legerjeve slike, murale, filme in izdelke iz tekstila navdihnil ritem metropol. Razstava bo na ogled do 17. marca.

Velika, Britanija, Liverpool. Britansko mesto Liverpool, reka Mersey. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika, Britanija, Liverpool.
Britansko mesto Liverpool, reka Mersey.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot še piše na spletni strani galerije, so Legerja pritegnile fotografija in nove oblike komuniciranja, ki so doživele razcvet v "mehanični dobi" 20. stoletja, kot so bile tisk, oglaševanje in grafično oblikovanje.

Na razstavi je med drugim predstavljeno njegovo sodelovanje z arhitektoma Le Corbusierjem in Charlotte Perriand, videti pa je mogoče tudi njegov eksperimentalni film iz leta 1924 Le ballet mecanique (Mehanični balet).

Leger (1881-1955) se je rodil v francoskem Argentanu. V letih 1900 do 1903 je bil risar v arhitekturnem studiu, leta 1903 je začel obiskovati obrtno šolo Ecole des arts decoratifs v Parizu in nato zasebno študiral slikarstvo. Med 1. svetovno vojno je v bitki pri Verdunu dobil hude poškodbe z bojnim plinom. Leta 1917 je bil odpuščen iz vojske.

Pod močnim vplivom Paula Cezanna, kubizma, konstruktivizma in futurizma ter navdušen nad naglim razvojem industrije in tehnike je ustvaril t.i. umetnost strojev kot izraz utopične harmonije med človekom, naravo in tehniko. V njegovih podobah živih barv je mogoče razbrati tudi analogijo med človekom in strojem ter izrazit antimilitarizem. Kasneje se je osvobodil tesne formalne vezi s tehniko in začel ustvarjati sproščene in igrive barvne kompozicije, ki svobodno lebdijo v prostoru. Snemal je tudi filme ter ustvarjal scenografije, podobe na steklu, mozaike in stenske slike, piše v Velikem svetovnem biografskem leksikonu.