Svet 3.1.2019 12:16

Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov leta 2020 bo vodil Andris Nelsons

Dunaj, 3. januarja - Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov leta 2020 bo vodil Andris Nelsons. Štiridesetletni latvijski dirigent bo za dirigentskim pultom na tem tradicionalnem novoletnem koncertu stal prvič, so sporočili Dunajski filharmoniki. Nelsons pa je povedal, da je izjemno počaščen, da je prejel povabilo.

"Povezujejo nas leta čudovitega muziciranja. Zato je veselje še toliko večje," je po pisanju avstrijske tiskovne agencija APA še povedal Nelsons.

Dirigent, rojen leta 1978 v Rigi, je sicer kapelnik orkestra Gewandhaus iz Leipziga in glasbeni direktor Bostonskega simfoničnega orkestra. Z Dunajskimi filharmoniki je glasbeno povezan od leta 2010, so še sporočili Dunajski filharmoniki.

Latvijski dirigent za svojega osrednjega mentorja priznava Marissa Jansonsa, pri katerem se je izpopolnjeval od leta 2002. Že 2003 je postal najmlajši direktor znamenite Narodne opere v Rigi. Leta 2009 je prvič nastopil v Metropolitanski operi v New Yorku, leta 2010 pa je vodil slovesnost ob odprtju festivala v Bayreuthu.

Bil je tudi glavni dirigent Simfoničnega orkestra iz Birminghama; leta 2015 je z orkestrom tudi nastopil za zlati abonma v ljubljanskem Cankarjevem domu.

Poleg tega je po pisanju agencije APA redni gost na abonmajskih koncertih v dunajskem Musikvereinu in na salzburškem festivalu.

Letošnji novoletni koncert na Dunaju je vodil Christian Thielemann. Za priznanega berlinskega dirigenta je bilo prav tako prvič, da je vodil koncert, s katerim Dunajski filharmoniki v domove po vsem svetu na prvi dan novega leta že več desetletij tradicionalno vnesejo zapuščino glasbene dinastije Strauss in njenih sodobnikov.