Svet 6.1.2019 5:30

V rimski Vili Borghese kmalu razstava del italijanskega slikarja Giacoma Balle

Rim, 6. januarja - V Muzeju Bilotti v Vili Borghese v Rimu bodo 17. februarja odprli razstavo italijanskega slikarja Giacoma Balle. Na ogled bodo slike, ki jih je umetnik ustvaril v času, ko je živel v tej rimski vili.

V Torinu rojeni Balla (1871-1958) je v Rim prišel leta 1895. Leta 1904 se je z ženo Eliso vselil v stanovanje v vili, ki je imelo balkon s pogledom na park. Tako je po pisanju italijanske tiskovne agencija Ansa dobil odlično lokacijo za svoje ustvarjanje.

Vila Borghese je bila tedaj na robu mesta in Balla je v njej do leta 1911, ko je postal eden od vodilnih osebnosti futurističnega gibanja, ustvaril več serij izjemnih figuralnih del.

V središču razstave bo po pisanju Anse prav odnos, ki ga je umetnik vzpostavil do rimskega parka. Kot je povedala kustosinja razstave, umetnostna zgodovinarka Elena Gigli, je bila Vila Borghese za Ballo to, kar je bil Gora Sainte-Victoire za Paula Cezanna. Sicer pa bo razstava združila 37 umetnikovih del.

Balla je pred 1. svetovno vojno večinoma ustvarjal dela na papirju, uporabljal je tehniko pastela, pri ustvarjanju pa si je pomagal tudi z žepnim nožem. "Oblikoval in praskal je v barvit slikovni material, s čimer je ustvarjal čudovite naturalistične kompozicije," je povedala kustosinja in dodala, da začetek umetnikovega študija svetlobe in gibanja predstavljajo prvi portreti na razstavi iz leta 1895 pa vse do zadnjih iz leta 1953.

Kot je še povedala, se je umetnik navduševal nad avtomobili in njihovim gibanjem, kar ga je pripeljalo do abstraktnega upodabljana hitrosti. Vendar pa je gibanje in svetlobo mogoče najti tudi v pastelih iz Vile Borghese, ki bodo na ogled na pričujoči razstavi. Na njej bodo prikazali tudi film Jacka Clementeja z naslovom Balla in futurizem.