Svet 5.1.2019 6:00

V Doževi palači razstava Canaletto in Benetke

Benetke, 5. januarja - V Doževi palači bo od 23. februarja na ogled razstava Canaletto in Benetke, posvečena beneškemu settecentu in njegovemu glavnemu akterju, Canalettu. Ta je bil poznan predvsem kot izjemen vedutist, ki je Benetke večkrat upodobil, ob njegovih pa bodo na ogled tudi dela drugih umetnikov iz omenjenega obdobja.

Italija, Benetke. Benetke, trg Sv. Marka, turisti, sprehajalci. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Italija, Benetke.
Benetke, trg Sv. Marka, turisti, sprehajalci.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Canaletto, s pravim imenom Giovanni Antonio Canal, se je rodil v Benetkah. Učil se je pri očetu in v Rimu. V letih 1746-55 je bil v Londonu, potem pa je delal v rojstnem mestu. Slikal je predvsem vedute mest, največ Benetk, pa tudi Londona in Rima.

Beneške motive je Canaletto izdeloval v glavnem za angleške naročnike, ki so jih želeli imeti kot spomin na svoje bivanje v mestu v laguni. Pri slikanju je dosledno upošteval perspektivo, natanko izdeloval detajle in uporabljal svetle, sijoče barve.

Slikal je tudi fantazijske vedute z izmišljenimi motivi ter izdeloval jedkanice. Bil je učitelj Francesca Guardija in svojega nečaka Bernarda Bellotta, prav tako znanega kot Canaletto. Vplival je na krajinarsko slikarstvo 19. stoletja.

Settecento (18. stoletje) po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa velja za izredno živahno stoletje, polno sprememb, v umetnosti, miselnosti, tehnologiji in družabnem življenju. Ob delih Canaletta in Tiepola se bo mogoče na beneški razstavi skozi celotno obdobje settecenta sprehoditi tudi preko del Luce Carlevarijsa, Rosalbe Carrera, Pietra Longhija ter Giambattista Piranesija.

Razstava bo na ogled do 9. junija.