Slovenija 7.1.2019 6:00

V knjigarni Konzorcij Teden zlatih hrušk

Ljubljana, 7. januarja - V knjigarni Konzorcij se danes začenja Teden zlatih hrušk, ki ga letos že četrto leto pripravljajo Mladinska knjiga Trgovine, Konzorcij in Mestna knjižnica Ljubljana. Do 11. januarja bo ponudil tri prireditve za otroke. Letošnjo izložbo in promocijo zlatih hrušk je zasnovala ilustratorka Tanja Komadina.

Ljubljana. Knjigarna Konzorcij, knjige, literatura. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjigarna Konzorcij, knjige, literatura.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V knjigarni Konzorcij bo danes ob 11. uri avtorica priročnika Iz lončka v lonec Rada Kos otrokom predstavila, kako vzklije seme, kako lahko zelenjavo posadijo v lončke, naredijo hotel za žuželke ali ptičjo hišico. Svetovala jim bo, kako naj si iz domače zelenjave pripravijo okusen obrok, npr. sok, mafine ali zelene palačinke. V priročniku pa so predstavljene tudi številne ustvarjalne ideje za izdelovanje oznak za gredice, strašil, vrtnih palčkov in krašenje cvetličnih loncev, zato bodo otroci na delavnici izdelali nekaj zabavnega in uporabnega.

Knjiga Rade Kos Iz lončka v lonec: Naravno vrtnarjenje za male in velike vrtnarje ter odlični recepti iz domače kuhinje je novembra v sklopu 34. Slovenskega knjižnega sejma prejela priznanje zlata hruška za izvirno slovensko mladinsko poučno knjigo.

V sredo bodo pozornost posvetili knjigi Idana Ben-Baraka z naslovom Ne liži te knjige. Knjiga je prejela priznanje zlata hruška 2018 za prevedeno mladinsko poučno knjigo, po prepričanju komisije pa je genialna v tem, da dve glavni sporočili, o vseprisotnosti mikrobov in njihovem prenašanju, nista eksplicitno navedeni v besedilu knjige, ampak ju otrok spozna skozi interaktivno zgodbo.

Preprosta, zabavna interaktivna slikanica je navdušila tudi mikrobiologinjo Beti Vidmar, ki bo otrokom pričarala svet mikrobov ter poskrbela, da bodo s pomočjo mikroskopa videli tisto, kar je sicer očem skrito.

V petek pa bodo predstavili slikanico Drobtine iz mišje doline pesnice Anje Štefan in ilustratorke Alenke Sottler, ki sta zanjo prejeli že vrsto nagrad, tudi priznanje zlata hruška 2018 za izvirno slovensko mladinsko leposlovno knjigo. Pesmice so izrazito ritmične, tu in tam spominjajo na ljudske izštevanke in vabijo k sodelovanju, gibanju, korakanju in igranju z odmevom.

Zato se bo Anji Štefan na odru pridružil Blaž Celarec, izvrstni tolkalec, tokrat bobnarski "glasnik mišjih novic". Skupaj sta ustvarila recital za glas in bobne, v katerem se poigravata z močjo besede in močjo ritma.

Kot so zapisali v Mestni knjižnici Ljubljana, je praznik in podelitev zlatih hrušk, ki jih podeljuje Mestna knjižnica Ljubljana - Pionirska, center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, ena od priložnosti, da se v javnosti uveljavi promocija kakovostnih knjig in utrdi prepričanje, da je mladinska književnost del umetnosti in kulture naroda, s pomembnim socialnim, psihološkim, etičnim in kulturnim poslanstvom.