Svet 8.1.2019 6:00

Pol stoletja od legendarnega koncerta The Beatles na strehi sredi Londona

London, 8. januarja - Leto 1969 v glasbeni zgodovini velja za posebej prelomno. Med drugim je pred pol stoletja potekal Woodstock, mnogi pa si ga bodo zapomnili tudi po tem, da so 30. januarja tega leta nazadnje javno koncertirali legendarni The Beatles. Koncert je bil poseben, saj so glasbeniki pripravili presenečenje in nastopili na strehi zgradbe sredi Londona.

ZDA, Washington. Voščene lutke legendarne britanske pop in rok glasbene skupine The Beatles. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

ZDA, Washington.
Voščene lutke legendarne britanske pop in rok glasbene skupine The Beatles.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

The Beatles so za nenapovedani nastop izbrali zgradbo na naslovu Savile Row 3, v katerih je prostore imela korporacija Apple Corps, ki so jo ustanovili prav člani zasedbe, in je stala v tedaj priznani poslovni in modni londonski četrti. Sprva je dogodek pritegnil zgolj zaposlene v zgradbi, nato pa se je vest o improviziranem koncertu hitro razširila in oboževalci skupine so se začeli zbirati na ulici pod stavbo ter na strehah okoliških zgradb, navajajo tuji viri.

Beatli so izvedli 42-minutni koncert in izvedli pet pesmi - Get Back, Don't Let Me Down, I've Got a Feeling, One After 909 ter Dig a Pony -, nato pa je njihov nastop prekinila policija, kot je zabeleženo, zaradi povzročanja hrupa in povzročanja težav v prometu. Glasbeniki so se ob prihodu policistov zavedli, da bo njihov nastop kmalu prekinjen, zato niso takoj prenehali igrati. Po zabeležkah naj bi igrali in peli še nekaj minut. Lennon se je vsem poslušalcem ob zaključku zahvalil in se pošalil: "Upam, da smo opravili avdicijo."

Sloviti četverici se je na strehi pridružil še en glasbenik - Billy Preston na sintetizatorjih. Uradno ni znano, kateri od glasbenikov si je zamislil nastop, po Prestonovem spominu pa naj bi bil pobudnik akcije Lennon. Ringo Starr je nekoč dejal: "Dogovarjali smo se, da bi nekje nastopili. Spraševali smo se, kje, morda v Palladiumu ali Sahari. A potem bi morali s seboj vzeti vso opremo, pa smo si dejali - gremo na streho!"

Kot je znano, so bili v tistem obdobju člani zasedbe Lennon, Starr, Paul McCartney in George Harrison že v precej slabih odnosih, a so pred razhodom 26. septembra istega leta izdali še legendarni predzadnji album Abbey Road. Uradno so se razšli leta 1970, njihov zadnji album pa je bil Let It Be. Isti naslov je nosil tudi dokumentarec o zasedbi iz tega leta, v katerega so vključeni posnetki s koncerta na strehi.

The Beatles veljajo za eno komercialno najbolj uspešnih in tudi kritiško dobro sprejetih skupin vseh časov. Kljub temu, da so delovali zgolj deset let, od leta 1960 do leta 1970, so izdali 13 studijskih albumov in podrli številne prodajne rekorde. Med drugim so zabeležili več kot 50 uvrstitev na ameriški lestvici najbolj prodajanih singlov Hot 100, od tega 20 prvih mest.