Slovenija 10.1.2019 13:10

Knjiga Mostovi prva v novi zbirki ZKVDS Naša dediščina

Ljubljana, 10. januarja - V Evropskem letu kulturne dediščine 2018 so na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) zasnovali novo knjižno zbirko Naša dediščina. Prva je v njej izšla knjiga Mostovi. V knjigi, s katero želijo bralcem približati mostove ter jih narediti občutljivejše za njihove arhitekturne in gradbene kvalitete, je predstavljenih 37 mostov.

Ljubljana. Prešernov trg, Frančiškanska cerkev, Tromostovje. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Prešernov trg, Frančiškanska cerkev, Tromostovje.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Kot je v uvodu zapisal generalni direktor ZVKDS Jernej Hudolin, je malo tem, ki s svojo simboliko tako neposredno izražajo skupnost in povezanost. Mostovi so povezovali ljudi in kraje, omogočali srečanje različnih kultur, premoščali so razlike med narodi, bili mesta srečanj in različnih mišljenj. Spomeniško varstvo mostov ima pri nas po Hudolinovih besedah že dolgo tradicijo, mnogi od njih imajo status kulturne dediščine ali celo spomenika. Kot je še zapisal, v knjigi predstavljajo svoj izbor. Tridesetim, ki že imajo evidenčno številko registra kulturne dediščine ali spomenika, so jih dodali še sedem.

Mostovi so po besedah arhitekta in umetnostnega zgodovinarja Igorja Sapača v osnovi utilitarne stvaritve, pogosto pa jih je treba vrednotiti tudi kot prestižne podvige, ki dokumentirajo razvoj človeške civilizacije skozi čas, zrcalijo najnaprednejšo gradbeno in arhitekturno znanje ter služijo tudi za razkazovanje moči in bogastva. Ti grajeni fenomeni človeka spremljajo že več tisočletij, vse odkar se je v mlajši kameni dobi stalno naselil in začel spreminjati obličje zemlje z lastnim delom. Mostovi že od takrat spadajo med najbolj prvinsko človeško ustvarjalnost, združujejo, zbližujejo in premagujejo globoke prepreke ter imajo zato poleg svoje temeljne funkcije tudi pomembno simbolno vlogo.

Po besedah Roberta Peskarja iz službe za kulturno dediščino ZVKDS mostovi predstavljajo v Sloveniji pomemben del kulturne dediščine, saj so zaradi strateških, tehničnih, funkcionalnih ali estetskih in pojavnih oblik skozi stoletja pogosto vplivali na nastanek in obstoj naselij, nekaterim od njih dali ime, ali pa so zaznamovali celo razvoj širših območij. Zaradi tega ima njihovo varstvo in ohranjanje v Sloveniji daljšo tradicijo, ki pa je v marsičem odraz splošnega razvoja spomeniškovarstvene dejavnosti pri nas, čeprav so za ta del opazne tudi nekatere posebnosti.

V knjigi so med drugim obravnavani porušeni Borovniški viadukt, avtocestni viadukt na Črnem Kalu, Kanalski most, Zmajski most in Tromostovje v Ljubljani, Stari most čez Dravo v Mariboru, Kandijski most v Novem mestu, Grajski most v Planini, Solkanski most, Kapucinski most v Škofji Loki, mostič čez Vipavo za dvorcem Lanthieri v Vipavi in Most Južne železnice v Zidanem mostu. Mostovi so predstavljeni s fotografijami Mirana Kambiča, opise so prispevali različni avtorji.