Svet 8.1.2019 5:00

Brešanova komedija konec tedna v hrvaških kinih doživela izjemen obisk

Zagreb, 8. januarja - Novi celovečerec enega najbolj priljubljenih hrvaških režiserjev Vinka Brešana Koja je ovo država si je v kino dvoranah na Hrvaškem prvi konec tedna predvajanja filma ogledalo 23.212 ljudi, so sporočili iz producentske hiše Interfilm. Komedija je tako postala drugi najbolje gledan film po prvem koncu tedna predvajanja v samostojni Hrvaški.

Hrvaška, Zagreb. Hrvaški režiser Vinko Brešan. Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Hrvaški režiser Vinko Brešan.
Foto: Hina/STA

Novi Brešanov film opisuje stanje v državi, kar lahko stori le v komediji, v kateri si lahko gledalec "ogleda vse, kar si ne želi videti o Hrvaški", so zapisali v napovedi zagrebškega kina Europa, ki je film začel predvajati 3. januarja skupaj z drugimi kino dvoranami v Zagrebu, Splitu in na Reki.

Kot v napovedi še nagovarjajo gledalca, "bo ob novi komediji pozabil vse, kar je vedel o Hrvaški, ker je resničnost veliko slabša in še bolj smešna", saj da "si ne more predstavljati, kaj se zgodi, ko se v filmu pojavijo minister, predsednik, upravnik zapora, državni tožilec, general in mnogi drugi".

Celovečerec je razburil hrvaško javnost preden še preden je prispel na velike zaslone, in sicer, ko so - brez pojasnila, da gre za napoved filma - na spletu objavili video domnevnega srbskega kulturno-umetniškega društva Vuk Karadžić s Hrvaške, ki je v pesmi povzdigoval pokojnega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana.

Med številnimi priznanimi hrvaškimi in srbskimi igralci je v igralski zasedbi dvourne komedije tudi slovenski igralec Sebastijan Cavazza.

Komedija po številu gledalcev po prvem koncu tedna sledi Brešanovemu celovečercu Duhovnikovi otroci, ki si ga je leta 2013 v prvih treh dneh ogledalo kar 33.759 gledalcev. Z uspehom nove komedije se bo Brešan morda lahko pohvalil s kar štirimi najbolj gledanimi celovečerci v zadnjih 28 letih. Filme Kako se je začela vojna na mojem otoku, Maršal in Duhovnikovi otroci, si je namreč ogledalo več kot 600.000 ljudi.

Scenarist nove komedije je tako kot pri filmu Duhovnikovi otroci Mate Matišić, ki je kot avtor glasbe sodeloval z Brešanom tudi pri njegovih zgodnjih filmih.