Slovenija 8.1.2019 9:48

V Galeriji ZDSLU pregledna razstava Albina Kreseta

Ljubljana, 8. januarja - V Galeriji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) bodo ob 18. uri odprli pregledno razstavo akademskega slikarja Albina Kreseta. Na ogled bodo umetnikova najbolj reprezentativna slikarska dela iz preteklih dveh desetletij. Razstavljene bodo tudi risbe iz zadnjih let, iz katerih je avtor oblikoval stensko kompozicijo.

Kljub ozkemu izboru del bo, kot so sporočili iz ZDSLU, obiskovalec razstave dobil jasen vpogled tako v Kresetov ustvarjalni razvoj kot tudi v njegov umetniški credo, ki temelji na spontanosti likovnega zapisa, pristnem odnosu do materiala in izražanju intimnih občutij.

Kot so še zapisali, se Kresetov likovni opus zdi na prvi pogled zelo raznolik, saj vključuje več likovnih zvrsti: slikarska in grafična dela, risbe in ilustracije. Vendar poglobljena analiza njegovih del pokaže, da je slogovno presenetljivo enovit in harmoničen.

Krese se je rodil leta 1950 v Ljubljani. Med letoma 1973 in 1978 je obiskoval Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je v tretjem letniku študija izbral tedaj novo razpisano smer grafike.

Od leta 1980 je član Društva slovenskih likovnih umetnikov, od leta 1981 deluje kot samostojni kulturni delavec. Leta 1993 je ilustriral pesniško delo Richarda Bacha Darilo za rojstni dan, leta 2001 pa je s svojimi lucidnim risarskimi miniaturami opremil Mini poetiko, literarni učbenik Borisa A. Novaka.

Omeniti velja tudi njegov prispevek k slovenski filmski scenografiji, kjer je pri poslikavah scenografij vse od 80. let dalje sodeloval pri nastajanju filmov, med drugim pri filmih Trije prispevki k slovenski blaznosti (Žare Lužnik, Boris Jurjaševič in Mitja Milavec, 1983), Butnskala (Franci Slak, 1985), Doktor (Vojko Duletič, 1985), Živela svoboda (Rajko Ranfl, 1987), Hudodelci (Franci Slak, 1987), Umetni raj (Karpo Godina, 1990) in Desperado Tonic (Hanna Slak, Zoran Živulović, Varja Močnik, Boris Petkovič, 2004).

Posvečal se je tudi poslikavam interjerjev. Svoje delo je predstavil na več samostojnih in skupinskih razstavah. Leta 2014 je prejel nagrado ZDSLU v okviru Majskega salona. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Razstava je prva v nizu, ki bo letos v ZDSLU in regionalnih društvih ob 120-letnici nastanka ZDSLU. Na ogled bo do 1. februarja.