Slovenija 9.1.2019 8:00

V Kinodvoru premiera Mandićevega filma o igralskem poklicu in mejah

Ljubljana, 9. januarja - V Kinodvoru bo drevi slavnostna premiera slovenskega celovečernega filma Igram, sem, ki se je bo udeležil tudi scenarist in režiser Miroslav Mandić s filmsko ekipo. Triptih o tem, kaj pomeni biti igralec, ter o mejah med igralcem in likom bo pozneje na ogled v art kino mreži Slovenije. V četrtek bo premiera ob navzočnosti ekipe v Mariboru.

Ljubljana. Mestni kino Kinodvor. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Mestni kino Kinodvor.
Foto: Anže Malovrh/STA

V ospredju filma so mlada igralka Lina (Luna Zimić Mijović), ki se pripravlja na avdicijo za vlogo tatice in začne tudi v resničnem življenju krasti, gledališki igralec Niko (Gregor Zorc), ki se med raziskovanjem za vlogo klošarja potika po zavetiščih in navezuje stike z resničnimi brezdomci, ter Luka (Goran Bogdan), ki po končanju snemanja televizijske serije še naprej zasleduje soigralko, trdeč, da jo ljubi. Film tako briše mejo med igro in življenjem.

Mandič je o svojem filmu dejal, da ga že leta "fascinira igra - po eni strani velikanski trud, vložen v ustvarjanje vloge, poistovetenje, ki včasih vpliva na igralčev odnos do osebnega okolja"; po drugi strani pa se sprašuje, "kako je taka transformacija sploh mogoča, to preskakovanje iz vloge v življenje in nazaj..."

V filmu se je želel posvetiti spopadu med igro in odgovornostjo in konfliktu brezpogojne determinacije na eni in iskrene emocije na drugi strani. "Prav tako sem se hotel poigrati z igralskim pristopom Leeja Strasberga in s posledicami, do katerih lahko privede dobesedno dojemanje njegove metode," je poudaril.

Poleg omenjenih v glavnih vlogah nastopajo še Lana Barić, Mojca Funkl in Amar Čustović. Producent in distributer filma je Filmostovje.

Film je mednarodno premiero doživel novembra lani na jubilejnem 40. CIFF, mednarodnem filmskem festivalu v Kairu, domačo festivalsko premiero pa na 21. Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Premiera v Kinodvoru je del projekta Slovenskega filmskega centra (SFC), Cankarjevega doma in mestnega kina Kinodvor, s katerim želijo prispevati k večji promociji in dostopnosti slovenskega filma. Po nocojšnji premieri bo januarja in februarja film na ogled tudi v Sežani, Cerknici, Trbovljah, Domžalah, Izoli, Črnomlju, Celju, Slovenj Gradcu, Radovljici, Idriji in Kočevju. Na projekcijah bodo z režiserjem in filmsko ekipo potekali pogovori o filmu, so sporočili s SFC.

Režiser in scenarist Miroslav Mandić, rojen v Sarajevu, je pred vojno režiral kultno TV-serijo Top lista nadrealista, v 90. letih minulega stoletja je na Češkem režiral številne dokumentarce. Leta 2013 je nastal njegov drugi celovečerni igrani film v slovenskem jeziku Adria Blues. Od leta 2005 živi in dela v Sloveniji, kjer je ustanovil produkcijsko hišo Filmostovje. Njegovi filmi so bili prikazani in nagrajevani na pomembnih evropskih festivalih - v Berlinu, Karlovyh Varyh, Locarnu, Sarajevu, Krakovu, pa tudi v ZDA in Avstraliji.