Svet 9.1.2019 10:11

Deloma razrezano Banksyjevo delo Deklica z balonom bo razstavljeno v Nemčiji

Baden Baden, 9. januarja - Slavno Banksyjevo delo Deklica z balonom, ki je pozornost javnosti še posebej pritegnilo s tem, ko se je takoj po nakupu na oktobrski dražbi v Londonu delno samouničilo, bo na ogled v mestu Baden Baden. V Muzeju Frieder Burda bo razstavljeno od 5. februarja do 3. marca, pripravili pa bodo tudi simpozij, ki bo tematiziral vrednost umetnosti.

Kranj. Razstava grafik grafitov umetnika Banksyja. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Kranj.
Razstava grafik grafitov umetnika Banksyja.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Po besedah direktorja muzeja Henninga Schaperja pričakujejo, da bo dogodek pritegnil veliko zanimanja, še posebej mladih in občudovalcev Banksyja. "Trenutno se pogovarjamo o tem, kako narediti delo dostopno čim več ljudem," je njegove besede povzela nemška tiskovna agencija dpa. Kot so še sporočili iz muzeja, želijo z razstavo zagotoviti, da bodo dosežena umetnikova prizadevanja po "demokratizaciji umetnosti".

Slika Deklica z balonom je na dražbi avkcijske hiše Sotheby's 5. oktobra takoj zatem, ko so zanjo na iztržili rekordnih 1,042 milijona britanskih funtov, spolzela skozi spodnji rob okvirja, v katerem je bil skrit posebni rezilni sistem, in se deloma razrezala na trakove. Kmalu zatem so iz avkcijske hiše sporočili, da bo nova lastnica slike, evropska zbirateljica in njihova dolgoletna stranka, nakup izvedla do konca.

Slika je dobila tudi nov naslov Love is in the Bin, v avkcijski hiši pa so jo označili kot "prvo umetniško delo v zgodovini umetnosti, ki je bilo v živo ustvarjeno na dražbi". Avtentičnost novo nastale umetnine je s certifikatom potrdila družba Pest Control, ki sodeluje z Banksyjem.

Banksy je ulični umetnik in aktivist, ki ostaja anonimen. Nekateri menijo, da je bil na dražbi osebno prisoten. Videli naj bi namreč moškega s črnimi očali in klobukom, kako se kmalu po dogodku preriva z varnostniki v bližini vhoda v dražbeno hišo.