Svet 14.1.2019 6:00

Na Munchovi razstavi v Britanskem muzeju tudi znameniti Krik

London, 14. januarja - V Britanskem muzeju bodo aprila odprli razstavo z naslovom Edvard Munch: Ljubezen in strah, na kateri bo na ogled tudi umetnikovo znamenito delo Krik. Največja razstava Munchovih del na britanskih tleh v zadnjih 45 letih bo predstavila umetnikova dela, zaznamovana s kompleksnimi, večkrat strašljivimi človeškimi čustvi, piše The Guardian.

ZDA, New York. Delo slikarja Edvarda Muncha Krik. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Delo slikarja Edvarda Muncha Krik.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Munchova slika Krik je po besedah kustosinje razstave Giulie Bartrum brezčasna predvsem zaradi svojega čustvenega naboja. Munch se je globoko zavedal mentalnega neravnovesja in duševnih bolezni, kar je upodabljal tudi v svojih delih. Poskus opisa posameznikovega notranjega sveta, ki je za tedanji čas pomenil velik korak, še danes močno odmeva, meni kustosinja.

Krik bo predstavljen v sekciji Anksioznost in separacija, in sicer skupaj z Munchovim prav tako slovitim delom Obup in še dvema deloma na temo tesnobe, piše britanski spletni časnik The Guardian.

Na razstavi bo skupno na ogled več kot 80 umetnikovih del, med njimi 50 tiskov, ki prihajajo iz Munchovega muzeja v Oslu. Poleg omenjenih bodo zastopane še teme, povezane z ženskami, s katerimi je imel umetnik vrsto dramatičnih odnosov, in z boleznimi.

Edvard Munch (1863-1944) je najprej študiral arhitekturo v Oslu, od leta 1881 pa akt pri kiparju Middelthunu. Z državno štipendijo je od leta 1889 bival v Parizu, pozneje je bil krajši čas v Nici. Od leta 1892 je kot svobodni umetnik ustvarjal v Berlinu, pozneje, po živčnem zlomu, se je vrnil na Norveško.

Pod vplivom travm iz otroštva, postimpresionistov, simbolistov in vzdušja fin de siecla je Munch razvil zelo oseben, dramatičen slikarski svet. To je bil svet samote, melanholije, bolesti, erotike, trpljenja in vizionarske fantastike.

Ob svoji smrti je mestu Oslo zapustil okrog 1100 slik, 15.500 grafik, 4700 skic in šest skulptur, ki jih hranijo v Munchovem muzeju.