Slovenija 10.1.2019 6:00

Olmu Omerzuju Brenkovo priznanje za Zimske muhe

Ljubljana, 10. januarja - Društvo za širjenje filmske kulture Kino! bo drevi v Slovenski kinoteki priznanje Franceta Brenka podelilo režiserju Olmu Omerzuju. Priznanje za izjemne dosežke na področju filmske kulture v letu 2018 bo prejel za mladinski film ceste Zimske muhe, v katerem se kaže dovršenost prav v vsakem kadru, tudi tistih z zimskimi muhami, piše v obrazložitvi.

Brdo pri Kranju. Kamera, snemanje, snemalec. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Brdo pri Kranju.
Kamera, snemanje, snemalec.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Zimske muhe (Všechno bude, 2018) je tretji Omerzujev celovečerec, ki ponuja portret prijateljstva v ranljivem obdobju odraščanja. Protagonista sta 14-letni Mara (igra ga Tomaš Mrvik) in njegov prijatelj Heduš (Jan František Uher).

"Fanta, ki v filmu igrata, nista profesionalna igralca, kljub temu pa je bilo potrebno, da se v prizor vživita. Moral sem ju pripraviti, da sta pozabila na to, da igrata. Prizora ne ponavljaš desetkrat, posnameš ga enkrat. Nežnost, ki je prisotna, je nekaj, česar ne moreš zapisati v scenarij, lahko pa jo ujameš s kamero. Film je medij, ki to omogoča. Še več, verjamem, da je film ravno v teh 'resničnih' trenutkih najmočnejši," je o snemanju filma v pogovoru za 36. številko Kina med drugim dejal Omerzu.

V pogovoru za STA po projekciji filma na lanskem Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu (Liffe) pa je med drugim dejal, da mu je bila všeč ideja zimskega road movieja, kjer avto mladima fantoma predstavlja zatočišče, edino toplo mesto in nekako nadomešča toplino doma: "Naenkrat ne govorimo le o temi svobode in brezskrbnosti, kar pogosto tematizirajo filmi tega žanra, ki se odvijajo poleti. V zgodbo vstopi neka nuja pobega in s tem vprašanje za gledalca - pred čem fanta bežita, iz kakšnega okolja izhajata in kaj se je zgodilo pred začetkom filma."

Za film je Omerzu lani prejel nagrado za najboljšo režijo na filmskem festivalu v Karlovyh Varyh, bil je tudi češki kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja.

Olmo Omerzu, rojen leta 1984 v Ljubljani, je svoj prvi kratki film Almir (1998), prikazan tudi na Festivalu slovenskega filma, zrežiral že pri 13 letih, nato pa se je nekaj let posvečal risanju stripov. Med letoma 2001 in 2003 je bil član uredništva revije Stripburger, leta 2004 pa je izdal svoj prvi avtorski strip. Istega leta se je vpisal na študij filmske režije na praški akademiji FAMU, kjer je poleg nekaj kratkih filmov posnel tudi srednjemetražec Drugo dejanje (2008). Film je prejel številne nagrade na evropskih festivalih.

Leta 2011 je diplomiral s celovečernim prvencem Mlada noč, ki je bil premierno prikazan na Berlinalu, Omerzu pa je zanj med drugim prejel nagrado čeških filmskih kritikov za odkritje leta. Omerzujev drugi celovečerec Družinski film (2015) je bil premierno prikazan na festivalu v San Sebastianu in si prislužil vrsto nagrad na mednarodnih festivalih.

Brenkovo priznanje, poimenovano po pionirskem filmskem zgodovinarju, publicistu in pedagogu, so pred Omerzujem dobili Vlado Škafar, Nika Autor, Matjaž Ivanišin ter lani Vid Hajnšek.