Slovenija 10.1.2019 6:00

Za začetek festivala V novo leto z novo glasbo prva slovenska izvedba skladbe Vita Žuraja

Ljubljana, 10. januarja - Z drevišnjim abonmajskim koncertom Orkestra Slovenske filharmonije (SF) se bo začel prvi festival V novo leto z novo glasbo. Na koncertu v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo prvič v Sloveniji zazvenela skladba Alavo Vita Žuraja. V sklopu festivala se bodo do 2. februarja zvrstili še štirje koncertni dogodki.

Ljubljana. Skladatelj Vito Žuraj. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Skladatelj Vito Žuraj.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival se bo začel v sklopu oranžnega abonmaja SF, ponovitev bo v soboto v Mariboru. Nocojšnji in petkov koncert v CD bosta v prvem delu posvečena Žuraju ob njegovi 40-letnici z izvedbo njegove posebej za to priložnost revidirane skladbe Alavo, ki je sicer nastala leta 2017 kot podelitev prestižne nagrade Claudia Abbada. V drugem delu bo zazvenelo Junakovo življenje Richarda Straussa.

Do 2. februarja se bodo zvrstili še štirje koncertni večeri, na katerih bosta med drugim prvič zazvenela Koncert za klarinet, fagot in orkester z naslovom Shimmer IV skladatelja Mateja Bonina in Missa brevis za zbor in orkester Nane Forte, z izvedbo katere se bodo na koncertu 27. januarja v SF poklonili Mozartu ob njegovem rojstnem dnevu.

Orkester in zbor SF ter glasbeniki, zbrani v manjših instrumentalnih skupinah, bodo izvedli tudi skladbe, ki so jih slovenski skladatelji napisali po naročilu iz tujine. Na sporedu bosta ponovitvi dveh londonskih praizvedb skladb Baca Nine Šenk, ki je bila prvič izvedena na festival BBC Proms septembra lani, in Silence Andreja Makorja za solistično violo, ki je bila prvič izvedena marca lani na festivalu London Ear.

Posebnost bo koncert Pop Art 21. januarja, namenjen komorni glasbi. Na sporedu bodo tri skladbe, namenjene tolkalom, poleg Žurajeve Top spin še Ionisation skladatelja Edgarda Vareseja ter slovenska praizvedba skladbe Schrauben Enna Poppeja.

Zaključek festivala bo sovpadel s prvim koncertom 3. Zimskega festivala v organizaciji Festivala Ljubljana. Na koncertu z naslovom Tišina, prosim! bodo zazvenele kultne skladbe 20. stoletja, ki jih bodo glasbeniki ob boku sopranistke Rinnat Moriah izvajali pod taktirko Gregorja A. Mayrhofra. Uvod bo pripadel Žurajevi skladbi Quiet, please!, program pa bodo zaznamovala tudi dela Straussa in Zimmermanna.

Novi festival, ki ga SF pripravlja z več partnerji, so zasnovali z željo slovenskemu občinstvu predstaviti nekaj novih slovenskih kompozicij, ki so nastale po naročilu ansambla, nekaj novih slovenskih skladb, ki so bile v minulem obdobju predstavljene v tujini, pa tudi nekaj novitet iz tujine. Prav tako si želijo, da bi člani hišnega orkestra in zbora del svoje dejavnosti bolj strnjeno posvetili novim glasbenim delom.