Svet 10.1.2019 5:00

Egiptu iz Velike Britanije vrnili ukradeno ploščo iz Karnaka

Kairo, 10. januarja - Egiptu so v tem tednu iz Velike Britanije vrnili kamnito ploščo iz časa faraonov, ki so jo ukradli iz templja v Karnaku. Ploščo so opazili na spletni dražbi in preklicali njeno prodajo, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnilo egiptovsko ministrstvo za antikvitete.

Egipt, Luksor. Tempeljski kompleks Karnak v Egiptu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Egipt, Luksor.
Tempeljski kompleks Karnak v Egiptu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Artefakt je del kartuše oziroma okrasne plošče faraona Amenhotepa I iz 17. dinastije, ki je vladal v 16. stoletju pred našim štetjem. Ukradli so ga iz odprtega muzeja v templju Karnak v Luksorju, kjer so ga in situ nazadnje videli v zgodnjih 90. letih, je povedal Shaaban Abdel Gawad, zadolžen za arheološke zbirke na ministrstvu.

V Veliki Britaniji je bil namenjen za prodajo na spletni dražbi, za njegovo izterjavo pa so bili potrebni pravni ukrepi. Egiptovsko veleposlaništvo v Londonu se je o njegovi vrnitvi septembra lani uskladilo z britanskimi oblastmi, je še pojasnilo ministrstvo.

Egipt redno dobiva ukradene arheološke zaklade iz tujine. Kairo sicer še vedno vodi kampanjo za repatriacijo ključne dediščine, vključno s tisto, ki je razstavljena v evropskih muzejih, kot je slavni doprsni kip kraljice Nefretete v Berlinu.