Svet 11.1.2019 6:00

V bolgarskem Plovdivu začetek otvoritvene slovesnosti EPK

Plovdiv, 11. januarja - V Plovdivu, ki je drugo največje bolgarsko mesto in prvo, ki bo nosilo laskavi naziv Evropska prestolnica kulture (EPK), se danes začenja otvoritvena slovesnost EPK. Tridnevno dogajanje, ki bo pod naslovom Smo vseh barv potekalo na več lokacijah po mestu, bo vrhunec doseglo v soboto, ko se bodo na prireditvi združili glasba, ples in svetloba.

Ljubljana. Zastava Bolgarije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Zastava Bolgarije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na prireditvi bo več kot 1500 nastopajočih z različnih koncev Bolgarije in tujine na prizorišču na prostem ustvarilo barvito metaforo vseh glavnih tem programa Plovdiv 2019, piše na spletni strani Plovdiv 2019.

Poleg tega bodo danes odprli razstavo Dim - Tobačne zgodbe, ki je posvečena Tobačnemu mestu, enemu od osrednjih projektov EPK. Vanjo so vključene fotografije, videi, filmi ter literarna in umetniška dela priznanih bolgarskih avtorjev, ki so zgodovino Plovdiva raziskovali skozi tobačno industrijo. Razstava pripoveduje ne le o stoletja stari identiteti mesta, ampak tudi o različnih zgodbah, povezanih z mestom. Na ogled bo do 30. marca.

Plovdiv bo naziv EPK nosil 20 let zatem, ko je leta 1999 gostil Mesec kulture. V mestu EPK vidijo kot priložnost za razvoj ter povečanje mednarodne prepoznavnosti tako samega mesta kot celotne bolgarske kulture. Program zato ne bo potekal le v mestu, ampak bo zajel celoten južni in osrednji del Bolgarije.

Za projekt EPK so ustanovili fundacijo Plovdiv 2019. Program bo ponudil več kot 300 projektov in skoraj 500 dogodkov. Nekateri bodo potekali v mestih, ki so bila prav tako v ožjem izboru za EPK 2019 - Varni, Sofiji in Velikem Tarnovem. Poleg tega sodelujejo z italijansko Matero, ki bo letos prav tako nosila naziv EPK; pripravili so nekaj skupnih projektov in iniciativ.

Večina projektov se je začela že v letih 2017 in 2018 in se bo letos do konca razvila in manifestirala. Poleg tega bodo v sklopu EPK mnogi utečeni dogodki v mestu dobili novo moč, napovedujejo pa tudi nekaj novosti.

V začetku maja bodo odprli razstavo Digitalne ekologije, mednarodno razstavo sodobne umetnosti, ki raziskuje interakcijo med elektronskimi tehnologijami in urbanim okoljem. Moto razstave leta 2019 je Digitalni vplivi - Odsevi iz prihodnosti.

Sedmi umetnosti je posvečen projekt Cineplovdiv, v sklopu katerega je v obdobju enega leta sedem bolgarskih režiserjev posnelo sedem kratkih filmov, ki jih je navdihnilo mesto. Filmi bodo združeni v omnibus, ki bo premiero doživel marca.

FLUCA je avstrijski kulturni paviljon, ki bo v Plovdivu stal od maja do oktobra. Gre za mobilni zabojnik, ki bo postal prizorišče sodobne umetnosti, za program v njem pa bosta v prihodnjem letu skrbela avstrijska kuratorka Ursula Maria Probst in bolgarski kurator, ki sicer deluje na Dunaju in v Berlinu, Boris Kostadinov. Umetniki iz Bolgarije, Avstrije, ZDA, Nemčije, Francije, Švedske, Švice, BiH, Kosova, Makedonije in od drugod bodo predstavili dela v različnih medijih - vizualni umetnosti, multimediji, performansu, eksperimentalnem filmu, oblikovanju in glasbi.

Glasbeni festival Opera Open so v mestu prav tako začeli že leta 2017 kot del programa EPK. Letos bo ponudil deset predstav, ki se bodo zvrstile od 14. junija do 31. julija. Na strani Plovdiv 2019 je kot eden od vrhuncev napovedano odprtje, ko bo premiero doživela Gluckova opera Orfej in Evridika, koprodukcija Državne opere Plovdiv in Teatro Regio iz Parme.

EPK Plovdiv 2019 se bo uradno sklenil 20. decembra.